Maia Sandu: Se dorește destabilizarea situației prin inducerea percepției că refugiații sunt profitori

  • 04 Martie 2022 08:07
Maia Sandu: Se dorește destabilizarea situației prin inducerea percepției că refugiații sunt profitori

Președintele Maia Sandu atenționează asupra unei campanii intense de promovare a unor falsuri care au menirea de a-i prezenta pe refugiații ucraineni drept agresivi și profitori. Șeful statului spune că există riscul unor destabilizări pe interiorul Republicii Moldova în condițiile în care cazuri particulare mai puțin plăcute, cu implicarea refugiaților, sunt generalizate, fiind indusă ideea că ucrainenii ar fi un popor agresiv. Președintele le cere cetățenilor să fie vigilenți și să verifice astfel de informații din mai multe surse, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că, deocamdată, nu există riscul atragerii Republicii Moldova în conflictul militar din Ucraina. Șeful statului spune că nu există niciun indiciu care ar trăda pregătiri militare în regiunea transnistreană. Maia Sandu spune că partenerii externi, care au anticipat războiul din Ucraina, nu atenționează asupra unor riscuri similare și în Republica Moldova.

„Sunt multe informații false care au ca scop sperierea cetățenilor și rugămintea mea este să ne informăm din mai multe surse. Nimeni nu poate să ofere certitudine 100% cum vor evolua lucrurile în regiune. Dar din toate informațiile pe care le avem, inclusiv, de la partenerii internaționali, nicio informație nu spune că se întâmplă vreo operațiune militară. Dacă ne amintim, în raport cu Ucraina, informațiile au fost foarte clare. Nu există premise să ne facem griji. Trebuie să fim vigilenți, dar nu speriați și panicați”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

Președintele Maia Sandu spune că, în prezent, pericolul unor destabilizări vine din interiorul Republicii Moldova. Șeful statului spune că în ultimele zile s-a intensificat o campanie acerbă de denigrare a refugiaților ucraineni, care sunt prezentați drept un popor agresiv și nerecunoscător.

„Văd tot mai multe încercări din partea unor oameni și grupuri de oameni de a destabiliza situația în țară, inclusiv la capitolul refugiați. În ultimele două zile se răspândesc pe internet informații false sau uneori adevărată, dar care țin de cazuri individuale. Se încearcă a fi prezentați refugiații ca profitori, agresivi, încercând să schimbe bunăvoința oamenilor față de refugiați. Nu există pădure fără uscături, dar chiar dacă există probleme, ele sunt individuale. Vă rog frumos, să nu le tirajăm. Să nu ne lăsam manipulați de această campanie, pentru că este o campanie menită să destabilizeze societatea”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Potrivit datelor Ministerului de Interne, în perioada 24 februarie - 3 martie, pe teritoriul Republicii Moldova au intrat 146 de mii de cetățeni ai Ucrainei. Dintre aceștia, peste 80 de mii doar au tranzitat teritoriul Republicii Moldova. Respectiv, pe teritoriul național au rămas peste 65 de mii de refugiați ucraineni, dintre care 24 de mii de copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,72 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău