Maia Sandu: Reforma justiției, susținută de Consiliul Europei, rămâne o prioritate pentru autoritățile Rep. Moldova
-
30 Martie 2023 17:15
Reforma justiției, susținută de Consiliul Europei, rămâne o prioritate pentru autoritățile Rep. Moldova, care sunt angajate să continue schimbările în pofida tuturor dificultăților și a rezistenței din sistem, a declarat președinta Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă comune cu Secretarul General al forului european, Marija Pejcinovic Burić, aflată într-o vizită la Chișinău. Șefa statului s-a referit la depășirea blocajului din Consiliul Superior al Magistraturii, prin numirea de către Parlament a membrilor non-judecători dar și pregătirea cadrului legal pentru crearea Curții Anticorupție, transmite Radio Chișinău.
O justiție corectă și independentă este o precondiție pentru dezvoltarea economiei și consolidarea statului, dar și o condiție esențială în parcursul european, aderarea la UE reprezentând singura cale pentru Rep. Moldova pentru un viitor sigur în rândul țărilor libere, a menționat președinta Maia Sandu.
Șefa statului s-a referit la deblocarea activității CSM-ului prin numirea de către Parlament a membrilor non-judecători
”Fără o justiție funcțională și corectă nu putem avea economie dezvoltată sau drepturi garantate de stat. De aceea vom continua schimbările inițiate în sectorul justiției în pofida tuturor dificultăților și rezistenței opuse de unele persoane din acest sector. De azi CSM poate lua decizii cu privire la activitatea magistraților și instanțelor depășind blocajul de până acum. Pe agenda legislativului este de asemenea reforma CSJ și crearea Comisiilor de evaluare externă a candidaților la Curtea Supremă a celor din instanță și a procurorilor. În continuare guvernul și Parlamentul vor pregăti cadrul legal”, aq spus Maia Sandu.
Șefa statului a mulțumit Consiliului Europei pentru proiectele derulate în ultimii ani în domenii precum justiție, apărarea drepturilor omului și mass media, precum și în sprijinirea Consiliului Audiovizualului în combaterea dezinformării. Maia Sandu s-a referit și la susținerea oferită de Consiliul Europei după declanșarea războiului din Ucraina.
”Consiliul Europei ne-a susținut atunci când am găzduit sute de mii de refugiați din Ucraina pe teritoriul țării noastre. Un proiect, lansat recent, va consolida activitatea instituțiilor ce oferă servicii umanitare migraților și refugiaților. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a finanțat modernizarea parcului de ambulanțe a Centrului Național de Asistență Medicală Prespitalicească iar în acest an Banca va finanța construirea unui spital regional nou, la Bălți și dotarea cu echipament nou a altor spitale sub regionale”, a afirmat Maia Sandu.
La rândul său cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Burić a apreciat susținerea oferită de Rep. Moldova refugiaților ucraineni și a condamnat încercările de destabilizare a țării. Ea a apreciat și eforturile de continuare a reformelor în Rep. Moldova în pofida provocărilor.
”Reforma justiției, lupta cu corupția sau reformele constituționale- angajamentele și determinarea dumneavoastră de a avansa pe calea reformelor este remarcabilă. Experții și standardele noastre sunt și vor continua să vă stea la dispoziție în contextul planului nostru comun de acțiuni pentru a ghida aceste eforturi și a consolida cadrul normativ și instituțional al țării dumneavoastră”, a declarat Marija Pejcinovic Burić.
Totodată, Marija Pejcinovic Burić a apreciat ratificarea de către Rep. Moldova anul trecut a Convenției de la Istanbul.
Anul acesta se împlinesc 28 de ani de când Rep. Moldova a devenit țară membră a Consiliului Europei. Este o organizație internațională, independentă de Uniunea Europeană, cu sediul la Strasbourg, creată în 1949 care reunește toate statele democratice