Maia Sandu: Referendumul din toamnă cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul pașnic al țării pentru următoarele decenii

  • 18 Martie 14:29
Maia Sandu: Referendumul din toamnă cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul pașnic al țării pentru următoarele decenii

Referendumul din toamnă cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va defini prezentul și viitorul pașnic al țării pentru următoarele decenii și va consfinți alegerea cetățenilor în Constituție, susține președinta Maia Sandu. Șefa statului, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, după cele 20 de runde de consultări pe care le-a avut până acum, despre lansarea portalului pentru.md care va aduna informațiile despre ce face și ce reprezintă Uniunea Europeană, dar și falsurile și dezinformările legate de beneficiile integrării, transmite Radio Chișinău.

Integrarea europeană este singura șansă de păstrare a suveranității și păcii în Republica Moldova a reiterat președinta Maia Sandu, potrivit căreia acesta nu este proiectul unui singur om sau al unui partid, ci al tuturor cetățenilor care își doresc să trăiască într-un stat democratic și liber. Organizarea referendumului acum este motivată, pe de o parte, de un consens fără precedent din partea tuturor țărilor membre ale Uniunii Europene, iar pe de alta, de contextul geopolitic regional, a explicat șefa statului.

”Suntem în fața unei oportunități istorice. Noi, de aproape 3 decenii, vorbim despre integrarea Europeană. Cred că în acești 30 de ani s-a făcut un pas înainte și jumătate înapoi și, nu putem să mai ezităm, nu vrem să mai așteptăm 30 de ani. Vrem ca lucrurile să se îmbunătățească cât de curând. Vrem, în primul rând, să avem certitudinea păcii și de aceea trebuie să fim hotărâți, să nu ezităm, să nu ne speriem, să nu ne împiedicăm și să conștientizăm cu toții că asta este șansa noastră”, a declarat Maia Sandu.

Președinta a venit cu o reacție și la îndemnurile opoziției socialist-comuniste de boicotare a referendumului, care a contestat organizarea plebiscitului la Curtea Constituțională. În acest context șefa statului a făcut apel la unirea eforturilor cetățenilor într-un proces coordonat de luptă cu propaganda rusă.

Cei care au chemat oamenii să voteze împotrivă, cheamă oamenii să voteze împotriva păcii, ca să fie foarte clar. Riscuri au existat și până astăzi, riscuri vor exista și în următorii 30 de ani. Asta nu înseamnă că noi trebuie să ezităm. Eu cred că noi am ezitat în trecut. Normal, ar fi trebuit deja să fim un stat membru al Uniunii Europene, atunci când au intrat alte state din regiune. Astăzi am fi fost într-o situație și economică și, din perspectiva securității, mult mai bună”, a spus Maia Sandu.

Președinta a îndemnat cetățenii să fie curajoși și să nu se lase intimidați de acțiunile și provocările orchestrate de Federația Rusă.

”Kremlinul mizează pe toți hoții din Republica Moldova. Federația Rusă își dorește hoți la putere să își promoveze interesele. Răspunsul nostru este același: instituțiile să-și facă treaba bine, poate mai bine, decât au reușit până acum, să oprească fluxurile de banii legali, care vin din partea Kremlin-ului pentru a finanța activitățile distructive, pentru a nu permite coruperea alegătorilor, așa cum s-a întâmplat în alegerile din toamna anului trecut.

În 2023 exporturile către Uniunea Europeană au constituit circa 65% în timp ce spre Federația Rusă – doar 3,5 potrivit șefei statului care a făcut apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis pentru organizarea referendumului în această toamnă.

Maia Sandu a anunțat despre lansarea portalului pentru.md de informare a cetățenilor privind beneficiile Uniunii Europene și de combatere a falsurilor propagandei ruse. Potrivit ei, referendumul ar urma să aibă loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, pentru a asigura o prezență cât mai mare la urne. Din momentul în care integrarea europeană va fi consfințită în Constituie, ”clasa politică va fi obligată să respecte dorința cetățenilor” a spus șefa statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău