Maia Sandu/ProTV | ”Am fost avertizată de instituții ale statului despre intențiile unor investitori din Rusia de a construi un aeroport la Ceadâr-Lunga” (Revista presei)
-
20 Decembrie 2019 09:43
Revista presei - 20 decembrie.
Lidera PAS, Maia Sandu, susține că atunci când deținea funcția de premier a fost avertizată de anumite instituții ale statului despre intențiile unor investitori din Federația Rusă de a investi în construcția unui aeroport la sudul Republicii Moldova, în orașul Ceadâr-Lunga din autonomia găgăuză, scrie Adevărul. „Nu este un zvon. Eu am fost avertizată despre discuții și anumite planuri. În situația actuală s-ar putea să ne pomenim cu un proiect finanțat de ruși, pentru că Guvernul lui Dodon nu are bani și așa cum caută bani pentru investiii la Banca Euroasiatică sau la Moscova, ne-am putea pomeni cu un proiect investițional care să fie controlat de altă țară”, a declarat Maia Sandu la ProTV Chișinău. Maia Sandu susține că atât timp cât se afla în fruntea Guvernului nu exista riscul ca Rusia să investească în construcția unui aeroport în Moldova, pentru că Executivul nu ar fi permis acest lucru.
Și tot Adevărul îl citează pe liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Țîcu, el afirmând că președinta PAS, Maia Sandu, și președintele PPDA, Andrei Năstase, au contribuit la faptul ca socialiștii lui Igor Dodon să preia tot controlul puterii în Republica Moldova. În acest sens, parlamentarul consideră că cei doi lideri trebuie să-și asume responsabilitatea pentru acest lucru. „În politică există o chestiune pe care trebuie să ți-o asumi”, a declarat Octavian Țîcu la N4. În opinia sa, PAS și PPDA ar trebui să fuzioneze într-un singur partid care să fie condus de către Maia Sandu. Cât privește soarta lui Andrei Năstase într-un asemenea scenariu, Țîcu a afirmat că liderul PPDA ar trebui să ia o pauză în politică.
”Ambasadorul Rusiei la București a RĂBUFNIT când i s-a amintit că unii politicieni de la Chișinău sunt INFLUENȚAȚI de Kremlin. Acesta afirmă că politicienii de la București zilnic s-ar implica în treburile interne ale R. Moldova”, titrează Ziarul Național. Sursa publică declarațiile Ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, pentru Mediafax, care s-a arătat deranjat atunci când i s-a amintit că unii politicieni de la Chișinău ar fi influențați de Administrația de la Kremlin. Acesta crede că România ar fi cea care „se amestecă în treburile interne ale R. Moldova”.
RFI relatează că ”Agenția Sputnik, cunoscută pentru dezinformările tirajate, desfășoară instruiri despre manipulare și știri false”. Președinta Consiliului de Presă din Republica Moldova, Viorica Zaharia se întreabă ce pot să-i învețe angajații de la Sputnik pe alții, când ei înșiși nu sunt nici pe departe un exemplu de jurnalism, scrie StopFals. „Publicul care merge la o astfel de instruire ar trebui să-și pună întrebarea cât de credibilă este instituția organizatoare și să analizeze un pic conținutul editorial al rețelei Sputnik. O scurtă privire aruncată pe titlurile de la Sputnik ne indică asupra unui conținut tendențios și de multe ori manipulator”, susține Viorica Zaharia.
Europa Liberă atrage atenția asupra combaterii discursului urii, ce reprezintă ”una dintre cele mai mari restanțe ale Republicii Moldova”. Activiștii pentru drepturile omului susțin că legislația în ce privește sancționarea instigărilor la discriminare ar trebui să prevadă amenzi pe măsura funcției sau prezenței publice a celor care admit un asemenea comportament. Campania electorală funcționează ca un catalizator pentru cei care promovează discursul de ură în limbajul și comportamentul cotidian. Concluzia aparține experților Asociației Promo-LEX care au analizat recenta campanie pentru alegerile locale generale.
„Guvernul Chicu nu va putea obține a doua tranșă din sprijinul macrofinanciar oferit de UE, cu atât mai mult a treia tranșă”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, la TVR Moldova. „Guvernul Chicu nu îndeplinește condiționalitățile. Pentru cea de-a doua tranșă trebuie două condiționalități, inclusiv adoptarea a unui proiect de lege în Guvern, legat de constatarea infracțiunii de spălare a banilor și m-am uitat în planul de acțiuni al Guvernului și termenul limită a fost transferat pentru 2020. Cel mai probabil Guvernul Chicu nu va putea obține cea de-a doua tranșă, cu atât mai mult a treia tranșă”, a spus deputatul PAS.De asemenea, Litvinenco consideră că nici un acord cu FMI nu poate fi prevăzut. Și tot la TVR Moldova, eurodeputatul român Siegfried Mureșan a explicat că Guvernul Chicu se poate bizui pe asistența financiară a UE pentru a acoperi deficitul financiar de peste 7 miliarde de lei, prevăzut în bugetul pentru anul 2020, doar dacă îndeplinește condiționalitățile și își respectă promisiunile făcute.