Maia Sandu/ProTV | ”Am fost avertizată de instituţii ale statului despre intenţiile unor investitori din Rusia de a construi un aeroport la Ceadâr-Lunga” (Revista presei)

  • 20 Decembrie 2019 09:43
Maia Sandu/ProTV | ”Am fost avertizată de instituţii ale statului despre intenţiile unor investitori din Rusia de a construi un aeroport la Ceadâr-Lunga” (Revista presei)

Revista presei - 20 decembrie.

Lidera PAS, Maia Sandu, susţine că atunci când deţinea funcţia de premier a fost avertizată de anumite instituţii ale statului despre intenţiile unor investitori din Federaţia Rusă de a investi în construcţia unui aeroport la sudul Republicii Moldova, în oraşul Ceadâr-Lunga din autonomia găgăuză, scrie Adevărul. „Nu este un zvon. Eu am fost avertizată despre discuţii şi anumite planuri. În situaţia actuală s-ar putea să ne pomenim cu un proiect finanţat de ruşi, pentru că Guvernul lui Dodon nu are bani şi aşa cum caută bani pentru investiii la Banca Euroasiatică sau la Moscova, ne-am putea pomeni cu un proiect investiţional care să fie controlat de altă ţară”, a declarat Maia Sandu la ProTV Chişinău. Maia Sandu susţine că atât timp cât se afla în fruntea Guvernului nu exista riscul ca Rusia să investească în construcţia unui aeroport în Moldova, pentru că Executivul nu ar fi permis acest lucru.

Și tot Adevărul îl citează pe liderul Partidului Unității Naționale, deputatul Octavian Ţîcu, el afirmând că preşedinta PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PPDA, Andrei Năstase, au contribuit la faptul ca socialiştii lui Igor Dodon să preia tot controlul puterii în Republica Moldova. În acest sens, parlamentarul consideră că cei doi lideri trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acest lucru. „În politică există o chestiune pe care trebuie să ţi-o asumi”, a declarat Octavian Ţîcu la N4. În opinia sa, PAS şi PPDA ar trebui să fuzioneze într-un singur partid care să fie condus de către Maia Sandu. Cât priveşte soarta lui Andrei Năstase într-un asemenea scenariu, Ţîcu a afirmat că liderul PPDA ar trebui să ia o pauză în politică.

Ambasadorul Rusiei la București a RĂBUFNIT când i s-a amintit că unii politicieni de la Chișinău sunt INFLUENȚAȚI de Kremlin. Acesta afirmă că politicienii de la București zilnic s-ar implica în treburile interne ale R. Moldova”, titrează Ziarul Național. Sursa publică declarațiile Ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, pentru Mediafax, care s-a arătat deranjat atunci când i s-a amintit că unii politicieni de la Chișinău ar fi influențați de Administrația de la Kremlin. Acesta crede că România ar fi cea care „se amestecă în treburile interne ale R. Moldova”.

RFI relatează că ”Agenția Sputnik, cunoscută pentru dezinformările tirajate, desfășoară instruiri despre manipulare și știri false”. Președinta Consiliului de Presă din Republica Moldova, Viorica Zaharia se întreabă ce pot să-i învețe angajații de la Sputnik pe alții, când ei înșiși nu sunt nici pe departe un exemplu de jurnalism, scrie StopFals. „Publicul care merge la o astfel de instruire ar trebui să-și pună întrebarea cât de credibilă este instituția organizatoare și să analizeze un pic conținutul editorial al rețelei Sputnik. O scurtă privire aruncată pe titlurile de la Sputnik ne indică asupra unui conținut tendențios și de multe ori manipulator”, susține Viorica Zaharia. 

Europa Liberă atrage atenția asupra combaterii discursului urii, ce reprezintă ”una dintre cele mai mari restanțe ale Republicii Moldova”. Activiștii pentru drepturile omului susțin că legislația în ce privește sancționarea instigărilor la discriminare ar trebui să prevadă amenzi pe măsura funcției sau prezenței publice a celor care admit un asemenea comportament. Campania electorală funcționează ca un catalizator pentru cei care promovează discursul de ură în limbajul și comportamentul cotidian. Concluzia aparține experților Asociației Promo-LEX care au analizat recenta campanie pentru alegerile locale generale.

Guvernul Chicu nu va putea obţine a doua tranşă din sprijinul macrofinanciar oferit de UE, cu atât mai mult a treia tranşă”, a declarat deputatul PAS Sergiu Litvinenco, la TVR Moldova. „Guvernul Chicu nu îndeplineşte condiţionalităţile. Pentru cea de-a doua tranşă trebuie două condiţionalităţi, inclusiv adoptarea a unui proiect de lege în Guvern, legat de constatarea infracţiunii de spălare a banilor şi m-am uitat în planul de acţiuni al Guvernului şi termenul limită a fost transferat pentru 2020.  Cel mai probabil Guvernul Chicu nu va putea obţine cea de-a doua tranşă, cu atât mai mult a treia tranşă”, a spus deputatul PAS.De asemenea, Litvinenco consideră că nici un acord cu FMI nu poate fi prevăzut. Și tot la TVR Moldova, eurodeputatul român Siegfried Mureşan a explicat că Guvernul Chicu se poate bizui pe asistenţa financiară a UE pentru a acoperi deficitul financiar de peste 7 miliarde de lei, prevăzut în bugetul pentru anul 2020, doar dacă îndeplineşte condiţionalităţile şi îşi respectă promisiunile făcute.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
7,44 °C
nori împrăștiați
Umiditate:64 %
Vint:2,64 m/s
Thu
7 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
11 °C

Curs oficial BNM 26 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3526 0.0359
USD 17.8588 0.0084
RON 4.0252 0.0052
UAH 0.7282 -0.0004
RUB 0.2732 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău