Maia Sandu: Protejarea spațiului informațional este importantă pentru prevenirea tentativelor de destabilizare

  • 17 Decembrie 2022 09:30
Maia Sandu: Protejarea spațiului informațional este importantă pentru prevenirea tentativelor de destabilizare

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu o reacție la decizia Comisiei pentru Situații Excepționale de a suspenda, pe durata stării de urgență, licența de emisie a șase posturi de televiziune, transmite IPN, cu referire la un comunicat al instituției prezidențiale.

„Decizia are la bază constatările Consiliului Audiovizualului în privința acestor posturi, care arată lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor din țară și a războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei și vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”, a declarat șefa statului.

De asemenea, Maia Sandu a subliniat că, în situația incertă în care suntem, este foarte important să prevenim orice încercare de destabilizare a țării.

„Păstrarea păcii și stabilității în Moldova este prioritatea noastră, în contextul dificil în care ne aflăm, având război la hotar. Iar protejarea spațiului informațional național este un pas important pentru prevenirea tentativelor de destabilizare, puse la cale de persoane supuse sancțiunilor internaționale. Nu putem admite ca, în această perioadă plină de provocări, securitatea statului și viața liniștită a cetățenilor să fie puse în pericol de fugari care doresc un singur lucru - să scape de justiție”, a conchis șefa statului.

Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune din Moldova, pe perioada stării de urgență. „În scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale, precum și multiplele constatări ale Consiliului Audiovizualului pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina, pe perioada stării de urgență se suspendă licența de emisie a șase servicii media audiovizuale de televiziune: Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV”, se spune în decizia Comisiei.

Posturile respective retransmit pe teritoriul Republicii Moldova în mare parte conținut al unor posturi TV din Federația Rusă.

În spațiul public circulă informația că majoritatea posturilor de televiziune rămase fără licență se află actualmente sub controlul lui Ilan Șor, președinte al partidului care îi poartă numele, fugar aflat în căutare națională și internațională, condamnat de prima instanță la 7 ani de închisoare pentru implicare în „furtul miliardului” și aflat sub sancțiunile impuse de SUA și Marea Britanie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău