Maia Sandu, pentru Financial Times: Wagner a planificat o lovitură de stat la Chișinău

  • 06 Octombrie 2023 19:26
Maia Sandu, pentru Financial Times: Wagner a planificat o lovitură de stat la Chișinău

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, că liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a planificat un lovitură de stat împotriva autorităților de la Chișinău, relatează Financial Times, citată de Radio Chișinău.

Președinta de la Chișinău a mai afirmat că lovitura a fost planificată în prima parte a acestui an și că Moscova folosește diverse metode, inclusiv transportarea de bani și carduri bancare emise în Dubai, pentru a introduce ilegal bani în Moldova și a mitui alegătorii înaintea unui șir de alegeri.

"Informația pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa [lui Prigozhin]", a declarat Sandu, adăugând că ei doreau să încurajeze protestele anti-guvernamentale  pentru a degenera în "violențe". "Situația este cu adevărat dramatică și trebuie să ne protejăm."

Oficialii europeni și americani au avertizat în februarie că Rusia intenționa să răstoarne guvernul pro-occidental al lui Sandu, iar Republica Moldova a declarat în martie că a arestat un membru al grupului Wagner și l-a acuzat de incitare la tulburări. 

Prigojin a fost ucis într-un accident de avion în august, la două luni după ce a condus o revoltă eșuată în Rusia.

Rusia a exercitat presiuni asupra Republicii Moldova, încă de la începutul președinției Maiei Sandu în 2020, pe fondul opoziției Kremlinului față de viziunile sale pro-occidentale și dorința de a aduce țara în Uniunea Europeană. 

Republica Moldova a devenit candidată oficială la UE anul trecut, iar statele membre ale blocului urmează să decidă vor începe discuții formale de aderare până la sfârșitul acestui an.

Interferența rusă a inclus utilizarea rolului său anterior ca unic furnizor de gaz al țării ca levier politic, atacuri hibride, inclusiv utilizarea uneltelor cibernetice și amenințări legate de regiunea separatistă prorusă Transnistria.

"Rusia intenționează să-și intensifice presiunea asupra Republicii Moldova. Au încercat cu energia și au eșuat. Au încercat să răstoarne guvernul și au eșuat. Și acum încearcă o imixtiune masivă în alegerile noastre, folosind o mulțime de bani", a declarat Sandu.

UE a impus sancțiuni asupra oligarhului prorus Ilan Șor în mai, pentru "destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova". Curtea Constituțională de la Chișinău a interzis partidul său politic o lună mai târziu.

Maia Sandu a cerut în această săptămână UE să impună sancțiuni companiilor controlate de Șor, pe care guvernul susține că le folosește pentru a continua să transfere bani în țară. "Nu putem juca șah cu rușii dacă poartă mănuși de box", a spus Sandu, justificând măsurile.

Maia Sandu a declarat că are dovezi că Rusia vizează în mod specific alegerile locale pentru a obține impuls politic înaintea alegerilor prezidențiale din anul următor și alegerilor parlamentare din 2025.

Serviciile de informații din Moldova au identificat cel puțin 20 de milioane de euro în finanțe rusești care au intrat în țară în scopuri politice, iar cifra reală este probabil mai mare, a spus Maia Sandu. "Mijloacele pe care le folosesc pentru a aduce banii în țară sunt foarte diverse. Am văzut de ceva timp că trimiteau moldoveni la Moscova cu avionul prin Armenia. Și acești oameni ar aduce fiecare [înapoi] 10.000 de euro", a spus ea. "Am văzut recent că aduceau carduri bancare emise în Dubai... pur și simplu distribuie mii de carduri bancare persoanelor pe care voiau să le mituiască."

Maia Sandu a cerut, de asemenea, altor lideri europeni care s-au întâlnit în orașul spaniol Granada să intensifice vigilența lor asupra "finanțărilor ilegale din Rusia" care sunt transferate prin jurisdicțiile lor în Moldova. "Nu este doar operațiunea directă care implică Rusia și Moldova", a spus ea. "Uneori trec prin alte țări europene."

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău