VIDEO | Maia Sandu, pentru CNN: „Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară în aceste zile, ne confruntăm cu un război hibrid, încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în Rep. Moldova”

  • 12 Decembrie 2022 13:54
VIDEO | Maia Sandu, pentru CNN: „Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară în aceste zile, ne confruntăm cu un război hibrid, încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în Rep. Moldova”

Rusia încearcă prin acțiuni destabilizatoare să perturbe situația în Rep. Moldova, care se află în mijlocul unui război hibrid, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN. Șefa statului, a mai afirmat că Moscova  folosește resursele energetice ca o armă în acest război și a vorbit despre încercările de destabilizare a situației din Rep. Moldova de forțe politice pro-ruse, relatează Radio Chișinău.

Riscurile continuă să persiste, chiar dacă nu există o amenințare militară în aceste zile, ținând cont de direcția războiului pe care-l poartă Rusia împotriva Ucrainei. Ne confruntăm cu un război hibrid, a spus Maia Sandu.

„Desigur, Ucraina își apară astăzi propria libertate, dar apără și libertatea Moldovei. Chiar dacă, datorită Ucrainei, nu există o amenințare militară în aceste zile, ne confruntăm cu un război hibrid, sunt încercări ale Rusiei de a destabiliza situația în Moldova. Faptul că avem problema regiunii transnistrene și avem trupe rusești care staționează acolo illegal de decenii, desigur, crește riscurile de Securitate pentru țara mea”, a spus Maia Sandu.

Transformarea resurselor energetice în armă este, de asemenea, parte a războiului hibrid, a menționat șefa statului în contextul reducerii accesului la gaze din partea Rusiei și a deconectărilor de la energia electrică.

Maia Sandu mai spune că, grupări corupte, împreună cu forțe politice pro-ruse, cu suportul Federației Ruse organizează proteste pentru a destabiliza situația din Moldova

Întrebată de unde ar trebuie să aștepte sprijin Rep. Moldova, dat fiind faptul că nu este o țară membră NATO, Maia Sandu a spus că au fost făcute solicitări concrete pentru Alianța Nord-Atlantică, în urma cărora speră să existe suport.

„Noi am colaborat cu NATO anterior și acum suportul a devenit mai mare. Primim sprijin mai mare din partea țărilor membre NATO pentru a consolida capacitatea de apărare. Evident, nu putem face miracole într-un timp scurt, dar am făcut solicitări concrete pentru sistemul de apărare și, chiar dacă înțelegem că Ucraina este prioritară și trebui să fie prioritară, noi sperăm să primim sprijin ca să creștem capacitățile noastre de apărare”.

În ciuda dificultăților, trebuie să găsim soluții și să primim sprijin din partea partenerilor de dezvoltare, a mai spus președinta Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău