Maia Sandu | Odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea la UE, Republica Moldova va fi mai în siguranță
-
24 Iunie 2022 11:50
Odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea la UE, Republica Moldova va fi mai în siguranță, a declarat președinta Maia Sandu într-un briefing. Ea a spus că statutul oferă acces la cea mai mare piață de desfacere din lume, pentru cetățeni garantarea drepturilor și libertăților și o viață mai calitativă. În aceste vremuri complicate, o recunoaștere din partea blocului comunitar a perspectivei europene ne ajută să convingem investitorii să vină în Rep. Moldova, tinerii sa rămână acasă ca să construim o țară pe care toți ne-o dorim, a spus Maia Sandu, transmite Radio Chișinău.
Obținerea statutului de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană nu schimbă peste noapte situația în țară, însă va oferi un sprijin mai mare din partea UE pe calea dificilă pe care merge Rep. Moldova pentru a consolida pacea, a îmbunătăți condițiile de viață ale oamenilor și a crea oportunități de dezvoltare celor întreprinzători, a declarat Maia Sandu în cadrul briefingului. Statutul de țară candidată oferă Rep. Moldova o direcție clară de dezvoltare, a subliniat șefa statului:
„Statutul de țară candidată ne oferă o direcție clară de dezvoltare, sprijin pe această cale și, mai important, speranță. Suntem o țară mică, vulnerabilă, care va fi în mai multă siguranță în familia Uniunii Europene unde putem conta pe susținerea tuturor membrilor, țări mari și mici, și pe ajutorul instituțiilor europene. Apartenența la UE înseamnă integrare cu piața europeană, cea mai mare și cea mai bogată piață de desfacere din lume ”
În discursul său președinta Maia Sandu s-a referit la războiul din Ucraina, cel mai mare act de agresiune de la cel de-al Doilea Război Mondial, care în prezent afectează economic Rep. Moldova prin majorări de prețuri la resursele energetice cu efecte directe asupra populației. Ea a promis sprijin pentru categoriile cele mai vulnerabile și ajutoare sociale pentru a face față crizei. Președinta a mai spus că această situație de incertitudine va dura atât timp cât va dura războiul în statul vecin.
„Anvergura, drama și distrugerile pe care le aduce această catastrofă ne afectează și pe noi. În special resimțim efectele războiului pe plan economic. Nu există domeniu al vieții sociale și economice care să nu fie afectat de război. Creșterea prețurilor la combustibil și gaz, dificultatea exportului producției agricole, închiderea căilor de transport sau oprirea comerțului mic, sursă de venit pentru multe familii care trăiesc aproape de hotar, toate au fost afectate dramatic de război. Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele prin care ne putem apăra de ele sunt limitate”.
Maia Sandu s-a referit și la câteva dintre reușitele acestei guvernări printre care dezoligarhizarea, aducerea justiției în interesul cetățenilor, însă, potrivit șefei statului mai sunt încă multe de realizat. Reforma și curățarea sistemului de justiție sunt prioritatea numărul unu a actualei conduceri, a subliniat ea.