Maia Sandu: O viață mai bună înseamnă libertate și regim care respectă drepturile omului
-
20 Decembrie 2019 17:30
Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că o viață mai bună pentru cetățenii Republicii Moldova înseamnă libertate, instituții și regim politic care să respecte drepturile omului, libertățile, iar cetățenii să nu aibă de suferit așa cum s-a întâmplat de-a lungul timpului. De partea cealaltă a libertății, o viață mai bună înseamnă acces la servicii de educație și medicale de calitate, oportunități de muncă care să ofere siguranță.
În cadrul unui interviu video pentru Agenția de presă IPN, Maia Sandu a declarat că, de la independentă încoace, Republica Moldova a avut urcușuri și coborâșuri pe partea de asigurare a libertății. S-a reușit să fie construit un anumit grad de democrație, însă au fost mai multe încercări de a atenta la această democrație și a fost ușor pentru anumiți politicieni să încalce libertățile oamenilor. În opinia fostului premier, acesta lucru s-a întâmplat pentru că statul Republica Moldova este slab. Eșecul cel mai mare, în opinia sa, este faptul că nu s-a reușit să fie construit un stat puternic, cu instituții puternice, care să protejeze cetățenii de asemenea încercări de a le călca în picioare libertățile.
Vorbind despre succesele din acest an pe partea asigurării unei vieți mai bune pentru cetățeni, Maia Sandu spune că s-a reușit alungarea unui regim autoritar de la putere, a unui regim care încălca drepturile cetățenilor, care teroriza societatea. Și pentru o scurtă perioadă, când a fost la guvernare, Republica Moldova a avut mai multă democrație. „Acum nu suntem într-o situație foarte bună, dar nici nu suntem în situația în care eram în luna mai 2019, înainte să-l alungăm pe Plahotniuc de la guvernare”, a spus Maia Sandu.
Lidera PAS afirmă că e nevoie de muncit foarte mult la consolidarea instituțiilor statului și a proceselor democratice. Pe de altă parte, sunt aspectele care țin de creșterea standardelor de viață, de crearea oportunităților de muncă, eradicarea sărăciei, de stimularea mediului de afaceri. La fel, este vorba de redirecționarea sau reîmpărțirea banilor publici, așa încât cei care nu pot să muncească, care sunt în condiții dificile, să poată să beneficieze de averea publică.
Fostul prim-ministru a mai spus că este necesară reforma educației pentru ca să avem profesori bine pregătiți și bine plătiți, să avem medici, nemaivorbind de medici foarte buni. De asemenea, sunt necesare resurse pentru infrastructură.
Toate lucrurile care fac viața cetățeanului mai bună țin de buna guvernare, iar lipsa bunei guvernări produce rezultate proaste, menționează Maia Sandu. Buna guvernare înseamnă, în primul rând, că oamenii care dețin funcții importante în stat sunt bine intenționați, nu fură din banul public, sunt capabili, bine pregătiți ca să organizeze eficient activitatea instituțiilor statului. Hoțiile și corupția au sărăcit în mare parte cetățenii moldoveni și au lăsat țara fără investiții în școli, grădinițe, drumuri, fără salarii bune și pensii normale.
Maia Sandu afirmă că pe partea de libertate pe viitor trebuie să nu admitem la putere persoane politice autoritare, iar pe partea vieții sociale și economice, trebuie să avem oameni politici onești, care pot să transforme instituțiile statului, să aducă în instituțiile statului oameni onești și profesioniști.
Interviul „Viziunea președintelui PAS Maia Sandu asupra stării de lucruri în societatea moldovenească la intersecția anilor” este parte a ciclului „Răscrucea de ani prin prisma idealului de a trăi bine acasă”, la care au acceptat invitația președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu, precum și liderii principalelor partide parlamentare Pavel Filip și Andrei Năstase.