Maia Sandu: Nu există un pericol iminent de invazie militară

  • 16 Februarie 2023 08:11
Maia Sandu: Nu există un pericol iminent de invazie militară

În prezent, nu există pericole iminente de invazie militară la adresa Republicii Moldova. Asigurările sunt date de președinta țării, Maia Sandu, potrivit căreia armata ucraineană reușește să țină linia frontului departe de Republica Moldova. Totuși, șeful statului spune că Rusia nu renunță la ideea schimbării regimului politic de la Chișinău, iar potrivit planului Kremlinului acest lucru ar urma să se întâmple prin intermediul unor acțiuni violente. Maia Sandu cere instituțiilor abilitate să manifeste vigilență maximă, iar cetățenilor - să nu se lase implicați în acțiuni provocatoare, notează IPN.

Potrivit președintei Maia Sandu, Moscova ar fi întocmit un nou plan de destabilizare a situației din Republica Moldova, după ce intenția Kremlinului de a provoca alegeri anticipate în toamna anului trecut a eșuat.

„Acest plan nu este o noutate, am văzut încercări încă în toamna anului trecut, încercări de a provoca proteste violente pentru a forța guvernarea să intre în negocieri pentru declanșarea alegerilor anticipate. Doar că acest plan nu a reușit în toamnă, atunci s-a mizat pe criza energetică, s-a mizat pe faptul că Republica Moldova nu se va descurca, nu va avea suficiente volume de gaz. Guvernul s-a descurcat, aproape am trecut de această iarnă, inclusiv datorită sprijinului României și al altor țări prietene”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Dincolo de alb și negru” de la TVR1.

Potrivit șefei statului, planul Kremlinului este ca prin acțiuni violente, mascate sub forma unor proteste ale opoziției să fie forțată schimbarea puterii de la Chișinău. Președintele Republicii Moldova spune că a ales să vorbească public despre acest pericol pentru a determina cetățenii să fie prudenți și să nu cadă pradă propagandei și dezinformării.

„Elementul nou este că pot fi aduși oameni din afara țării, pentru a provoca acțiuni violente și să se creeze o stare de destabilizare în societate. Partea nouă este că noi vorbim deschis despre acest lucru. Vreau ca cetățenii să cunoască despre aceste riscuri, am discutat cu instituțiile statului să fie vigilente, să prevină asemenea scenarii. Cetățenii trebuie să știe că sunt în siguranță, iar noi vom face totul pentru a păstra pacea și liniștea în țară. La moment, nu există un pericol iminent de invazie militară, acest lucru se datorează faptului că Ucraina luptă pentru libertatea sa și în acest fel luptă și pentru libertatea noastră ”, a spus președintele Republicii Moldova.

La data de 13 februarie, președintele Maia Sandu a anunțat public că documentele recepționate de la partenerii ucraineni demonstrează existența unui plan al Kremlinului de a schimba puterea de la Chișinău. Potrivit Maiei Sandu, ar exista o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea unor activități subversive. De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiunile cu caracter violent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău