Maia Sandu: Munca nedeclarată înseamnă pierderea veniturilor din impozite ceea ce se răsfrânge asupra cetățenilor

  • 04 Noiembrie 2022 12:53
Maia Sandu: Munca nedeclarată înseamnă pierderea veniturilor din impozite ceea ce se răsfrânge asupra cetățenilor

Pentru stat munca nedeclarată înseamnă pierderea veniturilor din impozite ceea ce se răsfrânge asupra cetățenilor. Aceste costuri economice serioase reprezintă o nedreptate pentru cei care activează în câmpul legal. Cei care angajează la negru nu plătesc impozite și, respectiv, sunt în avantaj față de cei care fac lucrurile legal. Constatări în acest sens au fost făcute de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul conferinței internaționale „Moldova trece pe alb: Soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”, transmite IPN.

Marcel Spatari, ministrul muncii și protecției sociale, a menționat că fenomenul muncii ilegale trebuie să fie monitorizat și sancționat. La fel există nevoie de a elabora mecanisme de stimulare a muncii legale. În acest sens au fost stimulați inspectorii muncii prin creșterea salariilor. Va fi efectuată și o reorganizare în conducerea Inspectoratului de Stat al Muncii și vor fi stabilite conlucrării mai bune cu Inspectoratul Fiscal.

Potrivit lui Marcel Spatari, a fost elaborat un mecanism novator de subvenționare a creșterilor salariale, un mecanism de înălbire a părții salariale care este plătită astăzi în plic. „Prin acest mecanism vrem ca o parte de acel deficit care astăzi merge de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat să fie transferat prin mâna agenților economici. Respectiv, agenții economici vor beneficia pentru perioada tranzitorie de timp de credite fiscale pentru costul adițional al înalbirii salariilor. Este o măsură pentru a stimula conformarea fiscală a agenților mici”, a afirmat oficialul.

Marcel Spatari a spus că subiectul cu salariul minim trebuie să intre pe agenda politică în Moldova. Un pas important a fost făcut odată cu unificarea salariului minim. „Niciodată nu vom putea avea un mecanism absolut obiectiv la ajustarea salariului minim. Trebuie să revenim la această discuție în fiecare an, să ne gândim unde suntem și cum avansăm”, a menționat ministrul.

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, a spus că „atunci când cetățenii văd cum se transformă contribuția lor în beneficiul social sau viitoare pensie, aceasta le insuflă un grad sporit de credibilitate față de sistemul statului”. Oficialul a afirmat că în Republica Moldova există nevoie de industrii cu valoare adăugată înaltă, precizând că aceasta măsură va oferi tinerilor cu studii superioare mai multe oportunități. Le fel, trebuie identificate sectoarele prioritare în care vor fi investite resurse financiare, cum ar fi domeniul IT.

În luna iulie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat o campanie națională de informare „Trecem pe alb” și o inițiativă de elaborare a Planului național de combatere a muncii nedeclarate. Prin aceste acțiuni publicul a fost informat despre beneficiile muncii legale și despre sistemul de subvenții, care sunt puse la dispoziția angajatorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Tue
7
Arhivă Radio Chișinău