Maia Sandu merge în vizită oficială în Norvegia, la invitația Casei Regale din țara nordică. Este prima vizită a unui președinte al Republicii Moldova în Norvegia

  • 06 Mai 10:00
Maia Sandu merge în vizită oficială în Norvegia, la invitația Casei Regale din țara nordică. Este prima vizită a unui președinte al Republicii Moldova în Norvegia

La invitația Majestăților Lor Regele Harald și a Reginei Sonja, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai 2024. Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova vizitează Norvegia, iar vizita de stat marchează consolidarea legăturile dintre Norvegia și Republikca Moldova, arată un comunicat al Casei Regale a Norvegiei.

„Vizita de stat începe luni, 6 mai, cu o ceremonie oficială de bun venit la Slottsplassen, o depunere de coroane la Cetatea Akershus, o întâlnire cu președintele Parlamentului, Masud Gharahkhani, și cu Comitetul pentru Afaceri Externe și Apărare al Storting.

Ziua se încheie cu o cină de gală la Palatul Regal găzduită de Regele Harald și Regina Sonja.

Programul pentru marți, 7 mai, include o întâlnire cu prim-ministrul Jonas Gahr Støre, urmată de o conferință de presă. Președintele Sandu va ține și o prelegere la Universitatea din Oslo.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a avut consecințe majore pentru Moldova. Autoritățile au fost nevoite să facă față unei crize profunde pentru economie, aprovizionarea cu energie și securitatea națională. În același timp, Moldova a acceptat un număr mare de refugiați din țara vecină și a început, de asemenea, o amplă muncă de reformă.

Vizita de stat subliniază sprijinul și solidaritatea Norvegiei cu Republica Moldova. În cadrul programului Nansen, Norvegia contribuie la gestionarea crizelor din Moldova și sprijină reformele democratice ale țării și cooperarea mai strânsă cu restul Europei. De asemenea, Norvegia a decis să deschidă o ambasadă în Chișinău, pentru  consolida  conexiunile dintre cele două state”, precizează comunicatul Casei Regale a Norvegiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,18
Câțiva nori
Umiditate:79 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău