Maia Sandu la Washington: R. Moldova plătește un preț mare pentru că se opune agresiunii ruse în Ucraina, pentru că nu acceptă să fie parte a unor afaceri geopolitice dubioase, pentru faptul că alege drumul democratic european

  • 07 Decembrie 2022 11:01
Maia Sandu la Washington: R. Moldova plătește un preț mare pentru că se opune agresiunii ruse în Ucraina, pentru că nu acceptă să fie parte a unor afaceri geopolitice dubioase, pentru faptul că alege drumul democratic european

Rep. Moldova plătește un preț mare pentru că se opune agresiunii ruse în Ucraina, pentru că nu acceptă să fie parte a unor afaceri geopolitice dubioase, pentru faptul că alege ferm și fără echivoc drumul democratic european. Declarațiile au fost făcute de președinta Maia Sandu în cadrul Conferinței Internaționale Anticorupție 2022, organizată la Washington, Statele Unite. În discursul său, șefa statului a făcut un nou apel la guvernele democratice să ofere asistență autorităților de la Chișinău în aducerea marilor corupți în fața justiției și a salutat deciziile autorităților americane de a-i sancționa pe fugarii Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, principalii suspecți în furtul miliardului și alte scheme de corupție, transmite Radio Chișinău.

Lupta cu corupția este esențială pentru păstrarea unei democrații, a subliniat președinta Maia Sandu de la tribuna Conferinței Internaționale Anticorupție. Ea a amintit despre ”furtul miliardului” în 2014 și schemele de spălare a banilor proveniți din Federația Rusă prin sistemul bancar și judecătoresc corupt din Rep. Moldova. Maia Sandu a vorbit despre amenințările Federației Ruse la adresa democrației Rep. Moldova, atacurile hibride și încercările de destabilizare și preluare a puterii prin intermediul unor grupări corupte.

Și noi plătim un preț mare pentru progresul nostru către o societate deschisă și liberă. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, pro-europeană.

Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern pro-european ales democratic. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru alegerea de a lupta împotriva corupției, de a fi democratici, pro-europeni și de a ne opune agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.” a declarat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a saluta decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni pe Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, doi ”escroci notorii,  organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească” și a îndemnat și alte state să urmeze exemplul SUA.

”Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Fac un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune.

Am pornit procesul de restabilire a integrității și independenței justiției noastre. Unii oficiali corupți au fost arestați. Alții au fugit din țară. Unele bunuri - cum ar fi Aeroportul din orașul Chișinău,  capitala țării, preluat în mod fraudulos - sunt treptat restituite statului și oamenilor. Cu toate acestea, nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore”, a spus Sandu.

Șefa statului s-a întâlnit și cu Secretarul de Stat al Trezoreriei americane, Janet Yellen, cu care a discutat despre lupta cu corupția în Rep. Moldova și importanța recuperării activelor furate.

În Statele Unite, președinta Maia Sandu a avut întrevederi cu mai mulți senatori democrați și republicani cu care a discutat despre securitatea regională și crizele declanșate de războiul din Ucraina, dar și cu reprezentanți ai diasporei stabiliți în Statele Unite.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău