Maia Sandu, la reuniunea ambasadorilor: R. Moldova poate supraviețui ca o țară democratică doar în familia UE și nu sunt doar cuvinte mari și frumoase, dar este o realitate

  • 16 August 2023 10:18
Maia Sandu, la reuniunea ambasadorilor: R. Moldova poate supraviețui ca o țară democratică doar în familia UE și nu sunt doar cuvinte mari și frumoase, dar este o realitate

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează la Chișinău reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova. În deschiderea reuniunii a participat și președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat că în domeniul politici externe, R. Moldova a reușit un salt semnificativ în relația cu UE. Rolul nostru este să ducem RM în UE și există toate premisele ca acest lucru să se întâmple destul de repede. Avem susținerea politică în toate instituțiile Uniunii Europene și în statele europene, a spus Maia Sandu, transmite Radio Chișinău.

Șefa statului a subliniat că trăim timpuri decisive pentru R. Moldova și că de rezultatele pe care le vom obține în următoare luni depinde dezvoltarea, pacea, stabilitatea și capacitatea de a păstra R. Moldova pe drumul democrației.

Maia Sandu a atenționat că provocările geopolitice vor persista și că războiul va continua, ceea ce va avea în continuare implicații economice și de securitate pentru R. Moldova.

Pacea noastră depinde de armata ucraineană și noi trebuie să susținem Ucraina, a declarat Maia Sandu în fața corpului diplomatic al R. Moldova.

Șefa statului a mai atenționat că Rusia va continua să fie un element de insecuritate pentru noi. Pe de alta parte, România ne susține și este un avocat și o voce importantă în UE pentru promovarea acțiunilor noastre.

Prima prioritate pentru următoarea perioadă este începerea negocierilor de aderare la UE cât mai curând, a subliniat Maia Sandu

 „În primul rând procesul de aderare la UE, astfel, ne propunem să inițiem negocierile de aderare cât de curând posibil. Vreau să reiterez că Rep. Moldova poate supraviețui ca o țară democratică doar în familia UE și nu sunt doar cuvinte mari și frumoase, dar este o realitate. Noi nu ne putem permite să rămânem în continuare în zona gri. Noi le datorăm cetățenilor să facem totul ca Rep. Moldova să rămână parte a lumii libere, să consolidăm democrația, să asigurăm un viitor pașnic și respectiv, să asigurăm un viitor prosper țării noastre și bunăstare cetățenilor Rep. Moldova. Este vital să arătăm progrese continue. în contextul aderării la UE, avem condiții concrete formulate de către Comisia Europeană acum un an și lucrăm pe aceste condiții. Mai avem de insistat pe reforma justiției și pe combaterea corupției”, a declarat Maia Sandu.

Alte priorități sunt revigorarea economiei, promovarea intereselor diasporei și consolidarea poziției R. Moldova ca furnizor de securitate în regiune.

„Este crucial să consolidăm poziția Rep. Moldova ca un furnizor de securitate în regiune și pe continent. Noi vom continua să consolidăm cooperarea cu țările care ne ajută să consolidăm sectorul de apărare și sectorul de securitate. Cunoașteți că am făcut eforturi substanțiale și avem și rezultate majore de consolidare a sistemului de apărare. În mare parte acest lucru se datorează ajutorului care vine din partea mai multor parteneri de dezvoltare, de aceea trebuie să continuăm acest efort”, a menționat șefa statului.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău