Maia Sandu, la München: R. Moldova trebuie ajutată să-și întărească sectorul de apărare și trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană
-
18 Februarie 2023 14:30
Președinta Maia Sandu participă la Conferința de Securitate de la München. Ea a a fost prezentă sâmbătă la panelul de discuții „Dincolo de alianță: parteneriat pentru securitatea europeană”, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, președintele Finlandei Sauli Niinsto și premierului Danemarcei, Mette Frederiksen, state care aderă la NATO, după invazia rusă în Ucraina.
Șefa statului a vorbit despre riscurile de securitate pentru R. Moldova, provocate de războiul rus în Ucraina, despre rachetele rusești care au survolat spațiul aerian iar părți din acestea au căzut pe teritoriul național, despre războiul hibrid, alertele false cu bombă, atacurile cibernetice, propaganda rusă și noul plan rusesc de destabilizare ce ar putea implica persoane din afară țării. Aceste amenințări arată că R. Moldova poate fi următoarea victimă a Rusiei, a spus Maia Sandu.
Referindu-se la relația cu NATO, șefa statului a spus că se urmăresc proiecte comune, inclusiv pentru sisteme de apărare anti-aeriene. Ea a mulțumit pentru suportul adițional pentru R. Moldova aprobat recent la Summit-ul miniștrilor apărării ai statelor membre NATO. „Prioritate acum sunt proiectele cu impact imediat, iar cea mai mare problemă pe care o avem acum sunt necesitățile de supraveghere a spațiului aerian și apărare aeriană. Este o necesitate pentru R. Moldova, dar și pentru întreagă regiune. Am vrea ca parteneriatul nostru să ia în considerare și acest fel de asistență de care avem nevoie urgentă”, a subliniat Maia Sandu.
Șefa statului a mai spus că din cauza amenințărilor hibride, R. Moldova, de asemenea, are nevoie de suport în administrarea amenințărilor cibernetice, controlul la frontieră și contracararea propagandei.
Neutralitatea nu ne poate apără, iar R. Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană a declarat Maia Sandu. „Având în vedere ce a făcut Rusia în Ucraina, este clar că neutralitatea nu ne poate apăra, ea te poate apără doar dacă este respectată de alte state”, a spus Maia Sandu. Ea a explicat că în prezent în R. Moldova nu există suficient suport popular pentru a schimba statutul de neutralitate, iar acest lucru a fost cauzat de propaganda rusă și trebuie schimbat. „Acum nu se pune problema renunțării la neutralitate, dar R. Moldova trebuie ajutată să-și întărească sectorul de apărare și R. Moldova trebuie să facă parte din noua arhitectură de securitate europeană”, a declarat șefa statului.
Secretarul General al NATO Jens Stoltenberg a atenționat că președintele Rusiei nu intenționează să facă pace, el planifică să extindă războiul.
La Conferința de securitate de la München participă și ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco. În cadrul un panel de discuții despre zonele gri și amenințările hibride, vineri, 17 februarie, ea a spus că așteaptă operaționalizarea HUB-ului de securitate la Chișinău și că R. Moldova trebuie inclusă în ecosistemul de securitate european. De asemenea ea a cerut includerea R. Moldova într-un program european de răspuns la război. Ministra de Interne Ana Revenco a atenționat că democrația și întreaga Europă este ținta Rusiei, iar R. Moldova este pe linia doua după Ucraina.