Maia Sandu la Forumul Național al Cadrelor Didactice: O clasă de elevi este oglinda noastră, a tuturor

  • 14 August 15:00
Maia Sandu la Forumul Național al Cadrelor Didactice: O clasă de elevi este oglinda noastră, a tuturor

La Chișinău se desfășoară cea de-a doua ediție a Forumului Național al Cadrelor Didactice, cu genericul „Educația axată pe valori”. Evenimentul întrunește sute de reprezentanți ai instituțiilor educaționale din țară, organizațiilor internaționale, care vor face schimb de experiență și bune practici în domeniul educației, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a atras atenția asupra modelului autonom de educație din Estonia, care ar dori să fie implementat și în Rep. Moldova.

 În Estonia, școlile decid foarte mult singure, de la durata lecției, când începe lecția, care este curriculumul pe care-l predau ca să ajungă la finalitățile stabilite de minister, cum își salarizează profesorii, decide fiecare școală în parte, cum își organizează planul cadru, când încep vacanțele, când termină. Ei au un sistem de 500 de școli, dar în esență sunt 500 de experiențe diferite și din care învață sistemul în ansamblu și din care adoptă cele mai bune practici. Mi-aș dori să avem și noi un astfel de nivel de autonomie, dar pentru asta trebuie cu toții, și noi la minister, și sistemul, să fim deschiși, să ne asumăm mai mult, să oferim posibilitatea să trăim contexte pentru a lua decizii la nivel de școală, iar școlile să vrea și să poată, împreună cu elevii, profesorii, părinții…”.

Ministrul Educației a mai atras atenția la discrepanța între rezultatele oficiale ale examenelor de clasa a IX-a și nivelul real al competențelor elevilor - pe de o parte, rezultatele oficiale indică o rată foarte mare de promovabilitate, pe de altă parte evaluările interne și reevaluările denotă că un număr semnificativ de elevi nu ating nivelul minim de competență în matematică, lectură și știință.

 „Atunci când am reevaluat 30% din lucrări în 9 raioane și am asigurat prezența unui observator extern pentru a preveni copiatul în timpul examenelor, am avut raioane unde rata de promovabilitate a scăzut până la 65-60%. Dacă am fi făcut asta la scară națională, am fi avut o rată de promovabilitate de doar 70%. Avem școli în care 14 din 15 elevi n-au susținut examenul de clasa a IX-a”.

Președinta Maia Sandu a declarat că mai este mult de lucru în domeniul educației până să ajungem ca profesorii să nu se mai gândească la hârtii și salariu, dar la copiii din clasă.

 „Cum să facem mai bune educația, școala, mediul de predare - este o întrebare la care eu caut răspuns de ceva vreme. O țară arată așa cum arată o școală din acea țară. O clasă de elevi lângă profesorul ei este oglinda noastră, a tuturor. Nu e suficient să vorbim despre meritele profesorilor, trebuie să facem cât mai multe pentru ei. Am majorat cu 15% salariile tuturor pedagogilor și educatorilor din țară, din 1 ianuarie 2024. Am dublat bursa la pedagogie. Investim 1,3 miliarde de lei în rețeaua școlilor -model –  vom renova și dota integral 35 de școli, câte una în fiecare raion. Am renovat circa 200 de școli și grădinițe în ultimii 3 ani. În 152 de instituții se repară blocurile sanitare. Două sute de școli au fost dotate cu mijloace ale tehnologiilor informaționale. Modernizarea și dotarea spațiilor educaționale va continua în același ritm”.

Șefa statului a mai subliniat în discursul susținut în fața profesorilor că referendumul și aderarea la Uniunea Europeană nu este politică, ci o șansă ca în zece ani copiii din Rep. Moldova să aibă drepturi și oportunități egale cu cele ale cetățenilor europeni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:6,17 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău