Maia Sandu la Forumul mass-media: Ținem piept unui adevărat război hibrid, iar voi, prin misiunea voastră de a informa publicul corect și obiectiv, sunteți în prima linie pe acest front
-
04 Decembrie 2023 11:12
La Chișinău are loc, astăzi și mâine, a opta ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova. La deschiderea acestei ediții participă, printre alți oficiali, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent D. Logsdon, informează Radio Chișinău.
La ediția a opta a Forumului Mass-Media din Republica Moldova vor avea loc trei ateliere pe subiecte actuale ce vizează mass-media, inclusiv despre piața media din R. Moldova, încrederea în presă, independența editorială, dezinformare și impactul acesteia asupra democrației etc.
În discursul său, președinta Maia Sandu s-a referit la atacurile hibride și dezinformarea care vin din partea Federației Ruse, și a subliniat nevoia presei libere în Rep. Moldova pentru a educa spiritul critic în societate.
„Războiul din Ucraina, atacurile hibride, încercările de destabilizare politică din partea grupărilor corupte susținute de Rusia, criza economică fac ca democrația și implicit libertatea presei să fie amenințare continuă. Iar pentru traversarea acestor vremuri incerte, pentru continuarea reformelor, contribuția presei libere este enormă. O piață media bine dezvoltată și stabilă, este ceea de ce au nevoie cetățenii, dar și statul. Avem nevie de instituții media independente editorial și economic, care să informeze corect publicul și să nu lase spațiu dezinformărilor și manipulărilor. E important ca publicul să știe să aleagă grâul de neghină.
Războiul de la hotar se duce nu doar pe câmpul de luptă ci și în mediul informațional. Ținem piept unui adevărat război hibrid, iar voi prin misiunea voastră de a informa publicul corect și obiectiv, sunteți în prima linie pe acest front”, a declarat președinta Maia Sandu.
Șefa statului s-a referit la o serie de măsuri venite să sprijine mass media liberă: înființarea Centrului Național de Combatere a Dezinformării menit să lupte cu propaganda și știrile false, și crearea sistemului național de susținere a mass-media în cadrul Ministerului Culturii. Totodată, proiectul Strategiei de Securitate Națională elaborat în acest an include măsuri de protejare a presei libere și celei de investigație, potrivit președintei Maia Sandu.
„Eliminarea influențelor de natura oligarhică asupra domeniului media, este o condiție prevăzută și în condițiile UE necesare de îndeplinit pentru lansarea negocierilor de aderare. Comisia European în raportul de extindere privind progresele înregistrate de Rep. Moldova a constat îmbunătățiri în particular referitor la problema concentrării mediatice”, a mai menționat președinta R. Moldova.
Rolul mass media independente este esențial pentru viitorul european al Rep. Moldova, a evidențiat ambasadorul Uniunii Europene în Rep. Moldova, Janis Mazeiks. El a vorbit despre asigurarea echilibrului, între nevoia de protejare a spațiului de dezinformare și protejarea libertății presei. Potrivit lui Janis Mazeiks, în fața campaniilor de dezinformare rusești, rolul mass media independente care să protejeze cetățenii și instituțiile de falsuri, este mai mare acum ca niciodată.
„În acest context, UE evidențiază importanța colaborării autorităților cu societatea civilă în vederea stabilirii unui cadru de reglementare robust, care să asigure pluralismul mediatic, independentă editorială și responsabilizarea, respectând principiile libertății de exprimare. În fața campaniilor rusești și manipulărilor venite din partea altor actori, trebuie să rămânem vigilenți. Pentru că puterea democrațiilor noastre nu constă doar în angajamentul față de libertatea de exprimare, ci și în capacitatea noastră de a discerne realitatea de ficțiune”, a declarat Janis Mazeiks.
Presa libera si independenta este un pilon al democrației, a subliniat în discursul susținut în limba română și ambasadorul Statelor Uite la Chișinău, Kent Logsdon.
„Munca dumneavoastră nu este ușoară. Trebuie nu doar să vă gândiți cum să obțineți informațiile potrivite dar trebuie să vă confruntați cu provocările economice și cu un val de dezinformare fără precedent. Războiul brutal de agresiune al Rusiei în Ucraina nu a făcut decât să amplifice aceste provocări pentru mass media din Moldova. Apreciem profund și suntem mândri să fim parteneri în efortul dumneavoastră de a face Moldova mai democratică, mai sigură și mai prosperă”, mai menționează Kent Logsdon.
În ultimul indice al libertății presei, publicat la 3 mai de organizația Reporteri Fără Frontiere (RSF), cu sediul la Paris, R. Moldova se află pe locul 28 în lume, cu 12 poziții mai sus față de anul precedent, între Australia și Austria, înaintea multor țări din Uniunea Europeană, inclusiv a vecinei România.