Forumul Mass-Media 2019 | Maia Sandu: Presa liberă duce, de ani de zile, o luptă crâncenă pentru supraviețuire. Situația este dramatică
-
04 Noiembrie 2019 11:17
Într-un discurs ținut de Maia Sandu, la Forumul Mass-Media 2019, se menționează condiții „crâncene” legislative și economice pentru supraviețuire, a presei din R.Moldova.
„Situația presei din Republica Moldova este dramatică”, declară premierul Maia Sandu la Forumul Mass-Media 2019. ”Presa liberă duce, de ani de zile, o luptă crâncenă pentru supraviețuire, în condiții legislative și economice vitrege. Sursele de finanțare din publicitate sunt limitate artificial, prin înțelegeri de cartel și monopoluri impuse. Sursele de finanțare externe sunt și ele limitate și nu pot acoperi decât parțial și temporar necesitățile redacțiilor”, a atras atenția premierul.
Maia Sandu a atras atenția asupra faptului că, în timp ce televiziunile afiliate Partidului Democrat își pierd influența, Partidul Socialiștilor își întărește susținerea mediatică.
„După ce principalul proprietar și finanțator de media din țara noastră, Plahotniuc, s-a retras subit din viața publică, imperiul său media se ruinează. Posturile de televiziune din holdingul General Media Group renunță la frecvențe naționale, pierd oameni. Probabil unele se vor închide. (…) Dar închiderea unor instituții media afiliate nu înseamnă neapărat normalizarea pieței media din Moldova. Asistăm astăzi la o redistribuție a sferelor de interese în domeniul media. Se întărește un alt holding afiliat politic socialiștilor. Accent TV a primit recent dreptul de a redifuza în țara noastră emisiunile celui mai popular post de televiziune din Rusia. Unde a slăbit un pol politic, caută să se întărească altul”, a subliniat Maia Sandu.
În acest context, ea a anunțat că se pregătesc intervenții menite să aducă mai multă corectitudine pe piața de publicitate și transparență în regulile de proprietate și finanțare pe piața media. Aceasta mai spune că este necesar un Consiliu al Audiovizualului să fie proactiv, profesionist și independent de politic.
„Colegii mei din Parlament au pregătit mai multe propuneri de modificări legislative menite să aducă claritate și responsabilitate în activitatea regulatorilor din media și concurență. Înțeleg că în zilele următoare vor fi anunțate consultări publice – vă invit să participați la ele, să dezbatem împreună încotro vrem să se miște lucrurile în presa din R.Moldova și ce trebuie să facem pentru a realiza acest lucru.”
Premierul menționează că are trei priorități în ceea ce privește presa:
Prima este sprijinirea presei libere, crearea condițiilor pentru ca aceasta să poată exista fără ingerințe și să se poată dezvolta în Republica Moldova.
A doua vizează consolidarea independenței și capacității creative a instituțiilor publice de media.
A treia se referă la întărirea capacităților regulatorilor din publicitate și media de a menține stabilitatea pieței, de a proteja spațiul informațional de ingerințe interne și externe și de a sancționa abuzatorii.
sursa foto: facebook Ion Mazur