Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”

  • 01 Iunie 2023 18:05
Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”

Cel de al doilea Summit al Comunității Politice Europene, care s-a desfășurat la Castel Mimi din localitatea Bulboaca, s-a încheiat cu puțin timp în urmă. Președinta Maia Sandu, le-a mulțumit, în cadrul unei conferințe de presă, tuturor liderilor UE pentru că au participat la acest eveniment și pentru că au fost astăzi alături de Rep. Moldova, a declarat șefa statului. La fel, șefa statului a sugerat că acest eveniment este unul important pentru Republica Moldova, care este astfel și mai aproape de UE, transmite Radio Chișinău

„Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a declarat președinta Republicii Moldova.

„Am fost cu toții de acord că ne vom continua eforturile de a continua integrarea continentului nostru printr-o mai mare cooperare strategică și mau multe acțiuni în materie de energie și climă. Ne-am pus de acord să ne intensificăm eforturile comune pentru a consolida rezistența de securitate și cibernetică a infrastructurii critice europene, inclusiv rețelele de electricitate. Măsurile noastre vor aduce mai aproape laolaltă familia europeană….săptămâna trecută partenerii nostru europeni au luat măsuri decisive pentru a ne ajuta să ne ferim de acțiuni hibride. Sancțiunile UE recente, propuse de România, vor ajuta să îi oprească pe oligarhii și criminalii care încearcă să destabilizeze Moldova. Noua misiune de parteneriat UE-Moldova ne va ajuta să protejăm stabilitatea”, a spus Maia Sandu.

La rândul lui, Petr Fiala, premierul Cehei, că summitul a fost foarte important pentru toate țările europene.

„Membrii comunității vor să coopereze pașnic, vor o ordine internațională bazate pe reguli. La această reuniune demonstrăm că suntem puternici și uniți. Astăzi am discutat despre securitate, energie și conectivitate. Mesele rotunde au fost foarte bine pregătite. Am avut o discuție directă, deschisă. Am avut o masă rotundă privind securitatea, a fost foarte util să facem schimb de experiență în ceea ce privește amenințările hibride: informațiile false și manipulare, campaniile de dezinformare, care urmăresc să destabilizeze și să divizeze societățile noastre”, a declarat Petr Fiala.

Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”

Premierul Spaniol, Pedro Sánchez, a menționat că de acum înainte Rep. Moldova trebuie să fie mult mai curajoasă pe calea integrării europene. El a enumerat, totodată, subiectele cele mai importante care au fost discutate în cadrul summitului, securitatea fiind subiectul principal pe lista de priorități:  

„Ne-am concentrat pe mai multe linii, pe întărirea colectivității, pe promovarea cooperării între tineri /.../. Extinderea coridorului mediteranean spre Ucraina sau îmbunătățirea structurii spre Europa de Est și securitatea a fost un alt subiect important discutat. Ne-am concentrat pe amenințările hibride și pe securitatea nucleară”,
a spus Pedro Sánchez.

Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Astăzi ne-am arătat puterea și unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”A doua reuniune a comunității politice europene a avut loc în Republica Moldova, iar următoarele reuniuni vor avea loc în Spania și Regatul Unit.     

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,63
Cer fragmentat
Umiditate:97 %
Vint:2,06 m/s
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău