Maia Sandu, la deschiderea Forumului European de la Alpbach, cu genericul „Noua Europă”: „ Republica Moldova a devenit un teren de testare a instrumentelor dezinformării”

  • 23 August 2022 08:11
Maia Sandu, la deschiderea Forumului European de la Alpbach, cu genericul „Noua Europă”: „ Republica Moldova a devenit un teren de testare a instrumentelor dezinformării”

Președinta Maia Sandu a participat la deschiderea Forumului European de la Alpbach, cu genericul „Noua Europă”, împreună cu Cancelarul Federal al Austriei, Karl Nehammer. În discursul său, Maia Sandu a punctat că subiectul dezinformării a fost tratat în mod superficial de către Uniunea Europeană, iar Republica Moldova a devenit „un teren de testare a instrumentelor dezinformării”.

În discursul său ea a subliniat patru subiecte pe care le consideră determinante pentru Europa de mâine: combaterea dezinformării; consolidarea securității energetice și accelerarea tranziției la energia verde; lupta comună împotriva corupției și extinderea proiectului de pace al Uniunii Europene pentru țările candidate.

„Este proiectul care poate asigura pacea și stabilitatea în Europa și poate aduce prosperitate tuturor”, a punctat Maia Sandu.

Ea a declarat că UE a tratat prea mult timp subiectul dezinformării superficial, iar instrumentele au fost ineficiente. Maia Sandu a spus că Republica Moldova a devenit un teren de testare a instrumentelor dezinformării.

„Este nevoie de noi norme internaționale, în special pentru rețelele sociale”, a spus ea.  

Președinta R. Moldova a declarat că Europa trebuie să-și consolideze securitatea energetică.

„UE nu a investit suficient în securitatea energetică. Pentru a-și consolida reziliența, UE trebuie să reducă fragmentarea piețelor, să diversifice livrările și să accelereze tranziția la energia verde”, a spus Maia Sandu care a atenționat că, în Republica Moldova, criza energetică riscă să destabilizeze situația politică.

Maia Sandu a vorbit și despre problema corupției, atenționând că aceasta nu cunoaște hotare.

„Europa trebuie să plaseze subiectul combaterii corupției într-un mod mai serios în agenda sa. Avem nevoie de un mecanism internațional de cooperare clar în acest domeniu. Putem crea o platformă internațională pentru schimb de informație între autorități”, a precizat Maia Sandu.

Președintele Repubblicii Moldova a mai declarat că UE trebuie să ofere perspectivă clară statelor candidate.

„Republica Moldova este o țară europeană, cu istorie europeană, limbă, cultură și sistem politic europene”, a subliniat Maia Sandu, care a mulțumit Consiliul UE pentru votul de încredere acordat în iunie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău