Maia Sandu, la Davos: Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în Uniunea Europeană

  • 18 Ianuarie 2023 12:44
Maia Sandu, la Davos: Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în Uniunea Europeană

Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în Uniunea Europeană, a declarat președinta Maia Sandu, în cadrul unei conferințe la Forumul Economic Mondial de la Davos. Șefa statului s-a referit la principalele vulnerabilități ale Rep. Moldova, printre care prețurile mari la resursele energetice, dezinformarea și propaganda rusească, conflictul transnistrean. Maia Sandu a subliniat că lumea trebuie să fie unită și să ajute Ucraina să câștige acest război, pentru că altfel suntem în pericol cu toții, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova vrea să fie parte a lumii libere. Ea a denunțat războiul rus în Ucraina și șantajul energetic la adresa Europei și a R. Moldova.

„Sunt total de acord că Rusia a mizat pe șantajarea noastră cu criza energetică iar Europa a reușit să găsească soluții. Ne pare rău că populația trebuie să plătească un preș mare. Pot să vă spun că în Rep. Moldova tariful la gazele naturale s-a majorat de șapte ori în ultimele 18 luni. Și nu e vorba de o țară unde oamenii au venituri mari. Vă dați seama care sunt costurile. Dar, noi credem în democrație și vrem să fim parte a lumii libere și unica soluție este să fim uniți. Da este greu, dar trebuie să ajutăm cu toții Ucraina să câștige acest război, trebuie să oprim Rusia, altfel cu toții vom fi în pericol”, a spus Sandu.

Maia Sandu a  atras atenția și asupra altor vulnerabilități ale Rep. Moldova, precum propaganda rusă și atacurile cibernetice.

În cadrul conferinței, președinta Maia Sandu a fost întrebată și despre perspectiva, în viitorul îndelungat, de integrare în Alianța Nord-Atlantică pentru Rep. Moldova. Ea a spus că decizia de integrare în NATO a Rep. Moldova ar trebui să se bazeze pe voința populară. Totodată, șefa statului a atras atenția că războiul rus din Ucraina a arătat vulnerabilitatea sectorului apărării Republicii Moldova și posibilitățile de a ne apăra singuri:  

„Simțim cât de vulnerabili suntem. Practic Ucraina este cea care ne apără. Întreprindem acțiuni în vederea îmbunătățirii sectorului de apărare dar suntem realiști legat de posibilități. Suntem o țară democratică și dezbaterile legate de acest subiect (perspectiva de aderare la NATO n.r.) ar trebui să se bucure de suportul popular. Noi avem acum discuții serioase despre dacă putem să ne apărăm independent într-o lume nouă în care vedem că războiul este un pericol real”, a menționat Maia Sandu.

În același timp, Maia Sandu a spus că amenințarea militara pentru Rep. Moldova nu este în prezent mai mare decât în februarie trecut, când era știut faptul că dacă Ucraina nu ar fi rezistat, armata lui Putin ar fi ajuns la Chișinău în câteva zile. Stabilitatea în regiune depinde de rezistența ucrainenilor și prin ajutorul oferit Ucrainei este ajutată și Rep. Moldova, și alte țări vulnerabile din vecinătate, a subliniat șefa statului.

În cadrul Forumului Economic de la Davos, care se va încheia joi, 19 ianuarie, președinta Maia Sandu a avut întrevederi cu președintele Elveției, premierul Luxemburgului precum și președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău