Maia Sandu, la conferința de presă susținută cu președintele Franței, Emmanuel Macron: „Iarna care ne așteaptă va fi o iarnă dificilă, însă vom reuși să apărăm libertatea și democrația”

  • 21 Noiembrie 2022 18:06
Maia Sandu, la conferința de presă susținută cu președintele Franței, Emmanuel Macron: „Iarna care ne așteaptă va fi o iarnă dificilă, însă vom reuși să apărăm libertatea și democrația”

Prima zi a lucrărilor în cadrul celei de-a treia ediții a Platformei de Sprijin pentru Rep. Moldova s-a încheiat cu o conferință de presă comună susținută de președintele Franței Emmanuel Macron și Președinta Maia Sandu, transmite Radio Chișinău.

Maia Sandu a declarat în cadrul celei de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru Moldova de la Paris că nu vor fi ani ușori nici pentru Ucraina, nici pentru Rep. Moldova, însă țara noastră va reuși să aducă pacea, să apere libertatea, dar și democrația. Rep. Moldova alege Uniunea Europeană, a subliniat șefa statului:

„În calitate de țară candidată la Uniunea Europeană vom munci și vom face progrese pe acest drum al integrării inclusiv din punct de vedere energetic, pentru a accelera tranziția către energia verde. Sprijinul pe care îl aduceți astăzi ne permite să avansăm pe traiectoria reformelor și să contribuim la stabilitatea acestui continent. Iarna care ne așteaptă va fi o iarnă dificilă, la fel vor fi și anii care vor urma. Nu vor fi ani ușori nici pentru Ucraina, nici pentru Rep. Moldova. Însă noi vom reuși să aducem pacea pe teritoriul nostru. Vom reuși să apărăm libertatea și democrația. Pot să afirm că Rep. Moldova va reuși să parcurgă drumul către Uniunea Europeană. Rep. Moldova alege democrația, pacea, libertatea, lupta împotriva corupției, alege UE.” a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a denunțat șantajul energetic la care recurge Moscova pentru căR. . Moldova a ales calea europeană, să fie solidară cu Uniunea Europeană și să sprijine Ucraina, poziționându-se ferm împotriva agresiunii Federației Ruse. Ea a atenționat asupra folosii unor grupuri criminale în încercarea de destabilizare a situației în R. Moldova.  

34 de țări ți 15 organizații internaționale au răspuns apelului de a continua sprijinul oferit Rep. Moldova afectată grav de războiul din Ucraina, cu o inflație de peste 30 la sută, perturbare a piețelor agricole, întreruperea aprovizionării cu electricitate, a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

„Să ajutăm țara voastră este o coerență și o responsabilitate morală pentru ceea prin ce sunteți obligați să treceți. Pentru cei care cred în Europa, în valorile noastre, este un simplu principiu a justiției, pentru că astăzi situația economică a Moldovei este utilizată ca armă de manipulare de către susținătorii Rusiei, de către dușmanii Europei, care organizează proteste plătite pentru a destabiliza președinția și guvernul, luptând împotriva Europei și idealurilor pe care le promovăm. Astfel, abandonând Moldova, sau lăsând-o să sufere în colțul său, este ca și cum Europa nu mai are vocația loialității valorilor sau ideilor, pierzându-și ambițiile în totalitate”, a spus Emmanuel Macron.

Oficialul a apreciat determinarea cu  care Rep. Moldova rezistă în fața crizelor. Emanuel Macron a denunțat, de asemenea, faptul că situația economică este folosită de Federația Rusă pentru a destabiliza situația în Rep. Moldova și a o pune  în pericol inclusiv pe președinta Maia Sandu.

Amintim că o delegație condusă de președinta Maia Sandu, se află într-o vizită de lucru la Paris, unde se desfășoară lucrările ediției a treia a Conferinței Platformei de sprijin pentru Rep. Moldova. Din delegație, alături de vicepremierul Nicu Popescu, fac parte vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, ministra afacerilor interne Ana Revenco, ministrul justiției Sergiu Litvinenco, ministrul finanțelor Dumitru Budianschi, ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari, secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, dar și alți oficiali ai mai multor instituții publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău