Maia Sandu la București | R. Moldova are nevoie de soluții pentru securitate energetică acum, vrem să cumpăram gaze din Romania și este nevoie ca acest lucru sa fie posibil cât mai curând
-
29 Iulie 2022 12:41
România nu va abandona Rep. Moldova, va continua să o sprijine pe toate pârghiile de care dispune, pentru a depăși cât mai rapid crizele cu care se confruntă, cauzate de războiul din Ucraina. Declarația a fost făcută de către președintele României Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă comune cu președinta Maia Sandu care se află într-o vizită oficială la București. Liderul de la Cotroceni a salutat obținerea de către Rep. Moldova a statutului de candidat la aderare și a promis că va ajuta Chișinăul să depășească dificultățile legate de aprovizionarea cu resurse energetice în această iarnă.
”Am discutat despre rolul foarte important și potențialul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău ca element esențial în arhitectura de securitate energetică a Rep. Moldova. în acest cadru pe lângă conectarea Rep. Moldova la rețeaua europeană de energie electrică, în martie, interconectarea rețelelor de energie electrică din România și Rep. Moldova are o relevanță strategică evidentă și am convenit să facem pași decisivi în această direcție” a declarat Klaus Iohannis.
De cealaltă parte, președinta Maia Sandu, care a mulțumit statului român pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului și la bine și la greu, a anunțat despre intențiile autorităților de la Chișinău de a cumpăra gaze din România.
” Moldova are nevoie de soluții pentru securitate energetică acum, vrem să cumpăram gaze din Romania și este nevoie ca acest lucru sa fie posibil cât mai curând, pentru a ne asigura că oameni noștri nu vor îngheța la iarnă și pentru a menține stabilitatea socială. Plătim cel mai mare preț raportat la venit din Europa la energie. Pentru gaze naturale plătim deja un preț dublu față de cel pe care îl plătesc cetățenii din România. Republica Moldova depune eforturi pentru a reduce consumul de energie, vrem să înlocuim la iarnă gazele cu păcura, cărbune sau lemne. ”
Maia Sandu a menționat, totodată, că Rep. Moldova reprezintă după Ucraina cea mai afectată țară de războiul care a destabilizat piața energetică, iar inflația record afectează capacitatea de cumpărare a cetățenilor. Totodată mulți producători nu își mai pot vinde produsele pe piețele din est, ceea ce pune o mare presiune pe ei, potrivit Maiei Sandu.
Aceasta este prima întrevedere bilaterală a celor doi șefi de stat după decizia istorică a Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.