Maia Sandu la București: În aceste timpuri extrem de grele, R. Moldova și România nu doar își dau mâna, ci își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere

  • 01 Noiembrie 2022 14:55
Maia Sandu la București: În aceste timpuri extrem de grele, R. Moldova și România nu doar își dau mâna, ci își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere

Pentru prima dată de când Republica Moldova și-a declarat independența, Președintele Republicii Moldova, alături de Președintele României, își dau mâna în forul legislativ suprem al României pentru a veni cu un mesaj comun în fața cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat Maia Sandu în cadrul unui descurs desfășurat în Senatul României.

Astăzi, în aceste timpuri extrem de grele pentru toți, Republica Moldova și România nu doar își dau mâna, ci își croiesc împreună soarta, ca parte a lumii libere. Republica Moldova - în drum spre Uniunea Europeană. România - mai puternică în Uniunea Europeană.

România a știut să fie alături de noi ori de câte ori a fost nevoie. Și atunci când a creat oportunități de studii pentru atâția tineri de pe malul stâng al Prutului - tineri care își aduc contribuția la o lume mai bună, fie că se întorc în comunitatea lor, fie că se află oriunde în lume. Și atunci când a finanțat modernizarea a sute de grădinițe. Și atunci când a donat microbuze școlare. Când a fost alături de noi cu ajutoare materiale și cu vaccin pentru lupta cu pandemia. Și acum, când ne furnizează energie electrică, după ce Rusia a bombardat stațiile de energie electrică din Ucraina.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile făcute de România pentru noi.

Știu cât de greu este să oferi ajutor atunci când e greu și-n casa ta. Dar astăzi trăim vremuri cu adevărat dramatice și decisive - și avem nevoie unii de alții. Trăim realitatea unui război îngrozitor la hotarele noastre. Un război care ucide oameni nevinovați în Ucraina și care pune în pericol libertatea noastră, a tuturor, în această regiune. Războiul este tot mai aproape. Rachetele rusești care țintesc infrastructura ucraineană cad și pe pământul nostru. S-a întâmplat chiar ieri”, a spus Sandu.

Prețedinta s-a referit și la criza energetică în discursul său, menționând că R. Moldova riscă să rămână fără gaze și electricitate în această iarnă.

Din cauza războiului, trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România. La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. După ce Federația Rusă a bombardat rețelele ucrainene, Gazprom a redus în jumătate volumul de gaze livrat Moldovei, iar furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă, asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică. Chiar dacă întreprindem eforturi serioase să economisim și Guvernul de la Chișinău încearcă să ajute oamenii cu venituri mici, cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei. Această vulnerabilitate energetică generează șantaj politic și interferență în democrație, politica internă și cea externă.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este folosit de gruparea hoților din Republica Moldova, care s-a solidarizat cu partidele proruse și este gata să dea foc la țară. Pentru a scăpa de închisoare. Această grupare investește resurse enorme să implice Republica Moldova în război, să vândă pacea și siguranța cetățenilor pentru interesul propriu”, a declarat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău