Maia Sandu, la București: Igor Dodon nu are capacitățile necesare pentru a asigura federalizarea R.Moldova

  • 13 Octombrie 2018 10:33
Maia Sandu, la București: Igor Dodon nu are capacitățile necesare pentru a asigura federalizarea R.Moldova

Președintele Igor Dodon nu poate realiza federalizarea Republicii Moldova, consideră lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

"Pentru un asemenea pas, Dodon nu are nici resursele administrative necesare, nici pârghii politice, nici voința și curajul politic". Potrivit ei, "o astfel de decizie va avea o rezonanță negativă, deoarece federalizarea înseamnă de fapt "transnistrizarea" Moldovei", a declarat Maia Sandu vineri, la București, în cadrul debaterii "Republica Moldova azi - integrare europeană între speranțe și dezamăgiri", transmite INFOTAG.

"Desigur, este îngrijorător faptul că federalizarea Moldovei devine un subiect din ce în ce mai discutat, apare din ce în ce mai mult atât în mass-media moldovenească, cât și în cea rusă. Este posibil ca Kremlinul să facă un astfel de pas, dar în acest caz va recurge, în primul rând, la sprijinul lui Vlad Plahotniuc", a adăgat ea.

La rândul său, analistul politic Vladimir Socor a subliniat că "însuși cuvântul "federalizare" a dobândit o conotație negativă în societatea moldovenească, încât cei care susțin o astfel de oportunitate sunt nevoiți să o înlocuiască cu termenul "statut special".

"Plus, aici este necesar să se țină cont de numirea lui Dmitrii Kozak în funcția de reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru relațiile comercial-economice cu Moldova. În primul rând, însuși numele Kozak pentru societatea moldovenească vorbește despre federalizare, ținând cont de Memorandumul din 2003. În al doilea rând, dacă predecesorul lui, Dmitrii Rogozin, a fost un reprezentant numai pentru Transnistria, Kozak este deja responsabil pentru întreaga Moldovă. Și aceasta poate însemna o schimbare de atitudine a Kremlinului față de Moldova", a spus expertul.

Potrivit lui Vladimir Socor, "Kozak ocupă o poziție foarte înaltă în ierarhia Kremlinului, această persoană are acces direct la Vladimir Putin".

"De aceea, Kremlinul așteaptă soluții concrete de la numirea lui, dar nu justificări birocratice", consideră expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău