Maia Sandu, la 80 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz: „Să nu permitem ca aceste lucruri cumplite să fie uitate sau negate”
-
27 Ianuarie 08:35
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj la 80 de ani de la eliberarea lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau. În mesajul său, șefa statului a subliniat importanța păstrării memoriei Holocaustului și a promovării păcii.
„La Auschwitz-Birkenau, am simțit povara istoriei și datoria noastră față de viitor. Am pășit într-un loc unde peste un milion de vieți au fost curmate din cauza urii și a lipsei de umanitate. La 80 de ani de la eliberarea acestui lagăr al groazei, să nu permitem ca aceste lucruri cumplite să fie uitate sau negate. Să promovăm toleranța, respectul și grija pentru cei din jur. Să construim o lume mai bună, unde ura nu are loc. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți împotriva urii și să lucrăm pentru pace. Asta e moștenirea pe care trebuie să o lăsăm generațiilor viitoare”, a transmis Maia Sandu într-un mesaj pe Facebook.
Amintim că, Maia Sandu, participă astăzi, 27 ianuarie, la ceremonia dedicată împlinirii a 80 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare și exterminare Auschwitz-Birkenau. Evenimentul reunește peste 30 de lideri mondiali care vor aduce un omagiu memoriei victimelor Holocaustului.
Ceremonia se va desfășura la Muzeul Auschwitz-Birkenau, amplasat pe locul fostului lagăr nazist.
Programul include mărturii ale supraviețuitorilor Holocaustului, care vor împărtăși ororile pe care le-au trăit, pentru a păstra vie amintirea trecutului și a promova învățăminte pentru umanitate. Prin prezența sa, Președinta Maia Sandu va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a păstra memoria Holocaustului, promova drepturile omului, respectul reciproc și pacea, potrivit unui comunicat emis de instituția prezidențială.
Lagărul Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare complex de lagăre de concentrare și exterminare construit de regimul nazist, unde peste un milion de oameni și-au pierdut viața. Majoritatea covârșitoare a victimelor erau evrei, dar printre cei exterminați s-au numărat și polonezi, romi și persoane de alte naționalități.
Astăzi, Auschwitz rămâne un simbol al Holocaustului și al atrocităților comise de naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ziua de 27 ianuarie a fost desemnată Ziua Internațională a Memoriei Holocaustului de către Organizația Națiunilor Unite, în 2005.