Maia Sandu, îndemn către administrația locală: „Viața localităților din R. Moldova trebuie să se schimbe în bine!” Și ambasadorul României la Chișinău vine cu un mesaj către autoritățile publice locale
-
01 Februarie 2023 14:10
Viața localităților din R. Moldova trebuie să se schimbe în bine, a declarat președinta Maia Sandu, într-un mesaj cu prilejul Zilei autonomiei locale. Având acces la fonduri europene, putem crea mai repede condiții de trai mai bune pentru satele și orașele noastre, iar integrarea europeană înseamnă drumuri mai bune, apă curată la robinet, lumină pe stradă, dezvoltarea economică a localităților, servicii de calitate și locuri de muncă, a spus președinta Maia Sandu, transmite Radio Chișinău.
În cadrul unei ceremonii care a avut loc astăzi cu prilejul Zilei autonomiei locale, România, UE și SUA și-au exprimat susținerea pentru consolidarea capacităților administrației locale.
Cele mai importante probleme cu care se confruntă autoritățile locale sunt reforma APL și salarizarea angajaților din acest domeniu, a declarat în cadrul ceremoniei președinta Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei în Moldova, Tatiana Badan:
„Încep cu problema reformei administrației publice locale care pulverizează administrația publică locală. In prezent exista o mare neclaritate privind aceasta reforma. Pe de o parte majoritatea covârșitoare a autorităților publice locale de nivel unu si societatea recunoaște necesitatea unor acțiuni mai hotărâte in vederea regândirii si reformării autorităților publice locale de nivelul doi din simple motive ca aceste structuri sunt deja depășite de timp, extrem de politizate, costisitoare si ineficiente. Pe de altă parte, observăm o nehotărâre a Guvernului actual să folosească oportunitatea actuala si sa avanseze pe calea reformei, începând cu reforma administrației publice locale de nivelul doi. Nu este vorba de lichidarea autorităților publice locale de nivelul doi, cum unii încearcă sa interpreteze. E vorba de reformarea si modernizarea administrației publice locale de nivelul doi. Ea trebuie făcută urgent. Va amintim că CALM și Coaliția de Descentralizare a venit cu o viziune de propunere foarte clara privind reforma administrației publice locale de nivelul doi la etapa dată, conceptul de municipalizare a nivelului doi al administrației publice după modelul mun. Chișinău si Bălti. Este un concept aprobat aproape in unanimitate de către Consiliul Congresului Autorităților Locale, care este susținut masiv de către majoritatea autorităților publice locale si care reprezintă o soluție fiabila. Să ne mișcăm mai rapid pe aceasta reforma sa nu avem o strategie adoptata nou , dar fără o reforma realizata.
O altă problemă este cea a salarizării și politica de cadre în administrația publică locală, a spus Tatiana Badan. Este o problemă foarte serioasă și solicită să fie rezolvată de urgență. Situația în domeniul salarizării și politicii de cadre ne afectează în fiecare zi. Situația extrem de confuză și contradictorie, iar posibilitățile reale ale autorităților publice locale de a menține și a construi o echipă de funcționari specialiști este foarte limitată în condițiile sistemului actual de salarizare. Ne bucură faptul că problema este în vizorul autorităților centrale și foarte mult sperăm să găsim împreună soluții adecvate. În acest context ultima mărire de 1300 de lei pentru toți bugetarii din contul autorităților publice locale a generat și generează, în continuare, nemulțumire accentuată în rândul autorităților publice locale și mari semne de întrebare sub aspectul legalității și compatibilității cu principiile autonomiei locale, chiar dacă Guvernul a adoptat mai multe măsuri importante și salutabile sub aspectul descentralizării pentru a oferi autorităților publice locale posibilitatea de a acoperi aceste creșteri salariale. Majoritatea măsurilor sunt dificil de a fi aplicate”, spune Tatiana Badan.
Ambasadorul României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu a declarat că viitorul cetățenilor de pe acest mal al Prutului este în Europa, iar România rămâne alături de R. Moldova. El și-a exprimat încrederea că R. Moldova își va păstra direcția spre un viitor mai bun, european ireversibil.
„România a fost, este și rămâne alături de dumneavoastră. Și acest lucru îl simțiți cel mai bine. Sute de localități pe care le reprezentați sunt înfrățite cu localități din România. Doar în ultimele 3 săptămâni au fost încheiate acorduri de înfrățire de Bălți, Sângerei, Corlăteni și alte 10 localități cu localități din România. 100 de milioane de euro sunt la dispoziție, din partea României, pentru finanțarea unor proiecte care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a cetățenilor de pe acest mal al Prutului. Livrăm electricitate, lemn, păcură. Împreună cu Doamna Președintă, cu autoritățile pro-europene de la Chișinău, muncim pentru a face viața mai bună pentru fiecare familie din R. Moldova”, a declarat ambasadorul.
Și Statele Unite susțin R. Moldova în consolidarea capacităților administrației locale, a declarat ambasadorul american la Chișinău, Kent Logsdon:
„Statele Unite s-au angajat să colaboreze cu Guvernul și cetățenii Republicii Moldova pentru a soluționa provocările imediate ale țării, ajutând la construirea unui viitor democratic, prosper și sigur, la consolidarea capacităților administrației locale pentru a le face mai durabile și mai receptive față de cetățeni. Pentru asta, este crucial efortul pe scară largă”.
În Republica Moldova sunt aproximativ 900 de primării în care activează reprezentanți ai autorității publice locale.