Maia Sandu | În Republica Moldova este nevoie să crească gradul de încredere al societății în educație

  • 01 Septembrie 2022 10:34
Maia Sandu | În Republica Moldova este nevoie să crească gradul de încredere al societății în educație

În Republica Moldova este nevoie să crească gradul de încredere al societății în educație, a subliniat președinta Maia Sandu, în cadrul ceremoniei de deschidere a noului an de studii la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”.

Șefa statului consideră că pentru realizarea acestei cerințe este nevoie de restabilirea autorității morale și intelectuale a profesorului. Creșterea salariilor profesorilor, acordarea burselor și încurajarea studenților care vor să lucreze în domeniul educației este o cerință prioritară față de Guvern la început de an școlar, a spus Maia Sandu:

Prin tot ceea ce facem - și aici profesorii pot face mai mult decât politicienii -, cred că avem datoria să creștem gradul de încredere al societății în educație, să ne investim energia în a colabora unii cu alții în loc să o risipim pentru a ne concentra pe diferențele dintre noi. (...) Noi vom putea construi o țară prosperă doar dacă noi vom crește calitatea educației, iar calitatea educației depinde în primul rând de calitatea profesorilor. Țara are nevoie de profesori foarte buni care își cunosc bine materia, care cunosc și pot aplica diverse strategii de predare, care știu să fie exigenți, și care știu să îi încurajeze pe elevii și studenții lor. Care știu să fie empatici, care învață în fiecare zi, pentru a fi cu un pas înaintea elevilor săi, care sunt modele de comportament. Pentru a deveni specialiști buni e nevoie să munciți mult, să depuneți zilnic efort, să aveți voință și curaj. Între timp noi vom crește motivația pentru profesori”, afirmă șefa statului.


Maia Sandu a mai spus că toți ar trebui să aibă acces la o educație de calitate, inclusiv cei care vin din familii cu venituri modeste. În discursul său, Maia Sandu a menționat că politicienii vin și pleacă, însă calitatea pedagogică nu trebuie să depindă de acest fapt, cerându-le profesorilor exigență, discernământ și echitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,66 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău