Maia Sandu în presa rusă: R.Moldova și România au multe în comun, dar politicienii speculează pe subiectul unirii (Revista presei)

  • 31 Iulie 2019 09:35
Maia Sandu în presa rusă: R.Moldova și România au multe în comun, dar politicienii speculează pe subiectul unirii (Revista presei)

Premierul Maia Sandu a declarat, pentru presa rusă, că Republica Moldova și România au multe în comun, precum „o istorie comună, cultură, legături strânse de rudenie” etc, însă politicienii speculează pe subiectul unirii cu România, fapt ce ar duce la divizarea societății, în opinia prim-ministrei, scrie Adevărul. Maia Sandu spune că dezbaterile la nesfârșit pe subiecte geopolitice la fel dezbină societatea și că asemenea discuții sunt folosite de către politicieni în interesele proprii, pentru a se îmbogăți.

Premierul a subliniat că integrarea în UE este calea cu cele mai multe persepctive de dezvoltare pentru Republica Moldova și că temelia politicii externe moldovenești o reprezintă Acordul de Asociere cu UE. Șefa Cabinetului de miniștri a mai adăugat că  apropierea Moldovei de UE „nu reprezintă o amenințare pentru Rusia, deoarece acolo nu există componenta strategico-militară”, a subliniat premierul.

Maia Sandu a răspuns ieri mai multor întrebări din partea cetățenilor într-o sesiune live transmisă pe rețelele de socializare. Referitor la numirile din domeniul justiției, premierul a declarat: „decepția mea e că nu există multă lume onestă și curajoasă care să vrea să-și asume o responsabilitate în reformarea justiției; toți se dovedesc a fi cumetri, prieteni; de asta am zis că va trebui să pregătim judecători și procurori noi. Oamenii din societatea civilă nu sunt foarte deschiși să vină. E bine să criticăm, dar e și mai bine să aplice cât mai mulți la asemenea concursuri (CNA)”, transmite Ziarul de Gardă. Despre creșterea impozitelor, Maia Sandu a spus că aceasta „este plata pentru schemele de corupție ale fostei guvernări”.

Directoarea INJ o îndeamnă pe Maia Sandu să studieze legea, după ce șefa Guvernului i-a cerut să demisioneze, transmite TVR Moldova. Șefa Executivului de la Chișinău, Maia Sandu, este îndemnată de directoarea Institutului Național al Justiției (INJ), Diana Scobioală, să studieze legea, menționând că aceasta nu-i poate cere să demisioneze. Declarația a fost făcut într-o înregistrare video plasată pe site-ul INJ. „Dintr-o altă declarație a dvs. am aflat că intenționați să modificați legea și să plasați institutul sub controlul Guvernului. Este o practică asiatică și vine în contradicție cu principiile puse la baza creării instituției și recomandările Consiliului Europei”, declară directoarea INJ. Șefa INJ califică acuzațiile Maiei Sandu cu privire la actele de corupție în instituție ca fiind „nefondate și neprobate”.

Portalul Anticorupție.md scrie că Ruslan Flocea, candidatul ales de Comisia juridică numiri și imunități a Parlamentului la funcția de director al Centrului Național Anticorupție, locuiește cu familia sa într-un imobil de lux din comuna Ciorescu, mun. Chișinău. Casa i-a fost dăruită în decembrie 2014 de socrii săi, iar acum este înregistrată pe numele soției sale. Casa are două niveluri, pe acoperiș sunt montate mai multe panouri solare și este supravegheată din față și din spate de mai multe camere video. Aceasta este evaluată cadastral la mai puțin de un milion de lei. Prețul de piață al unui astfel de imobil este însă de câteva ori mai mare, notează portalul.

Analistul politic Nicolae Negru crede despre candidaturile Ruslan Flocea și Dumitru Robu, la CNA și la Procuratura Generală că  majoritatea parlamentară „ACUM” – PSRM mizează pe candidați cu „schelete” în dulap la diferite funcții-cheie în stat, iar acest lucru se face pentru ca aceste cadre să fie docile și disciplinate la doleanțele puterii, scrie Ziarul Național. El mai afirmă că o parte dintre simpatizanții „ACUM” se vor distanța, iar alții vor aștepta ca cei pe care i-au votat să îndeplinească promisiunile din campania electorală.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău