Maia Sandu i-a înmânat lui Nicu Popescu cea mai înaltă distincție în stat

  • 24 Ianuarie 13:52
Maia Sandu i-a înmânat lui Nicu Popescu cea mai înaltă distincție în stat

Președinta Maia Sandu i-a înmânat astăzi vicepremierului Nicu Popescu ”Ordinul Republicii” - cea mai înaltă distincție de stat a Rep. Moldova.

Distincția i-a fost oferită în cadrul unei ceremonii oficiale la Ministerul Afacerilor  Externe și Integrării Europene, ”în semn de înaltă apreciere a profesionalismului în domeniul politicii externe, pentru susținerea constată a eforturilor de integrare europeană și contribuția la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană”.

În discursul său președinta Maia Sandu, care a calificat mandatul lui Nicu Popescu drept unul dificil, a apreciat abilitățile diplomatice vizionare ale acestuia pe care l-a numit cel mai remarcabil ministru de externe pe care Rep. Moldova l-a avut vreodată.

”Domnul Popescu, împreună cu colegii lui, ne-au ajutat să repunem Rep. Moldova pe harta lumii, a reușit să construiască relații solide cu țari puternice cu țări mari, mici,. Nu cred că cineva se gândea atunci când ați preluat mandatul că puteam organiza un summit european la Bulboaca. Și acest lucru s-a întâmplat. Am coordonat și administrat împreună situații dificile, în situași de criză. Când a început agresiunea rusă în Ucraina, Nicu Popescu a reușit să adune în jurul Rep. Moldova un număr impresionant de prieteni. S-a ocupat de diplomație energetică, iar atunci când a fost nevoie a găsit bani ca să cumpărăm resurse energetice, gaze, electricitate. Primul rezultat legat de integrarea europeană a fost obținerea statutului de țară candidată la aderare, iar mai apoi deschiderea negocierilor de aderare”, a spus Maia Sandu.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat decretul de oferire a ”Ordinului Republicii” lui Nicolae Popescu la 26 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Arhivă Radio Chișinău