Maia Sandu: Evoluția prețurilor la carburanți este o înțelegere de cartel

  • 04 Iunie 2021 09:08
Maia Sandu: Evoluția prețurilor la carburanți este o înțelegere de cartel

Președinta Maia Sandu acuză Consiliul Concurenței de inacțiune în legătură cu majorările prețurilor la carburanți, pe care le consideră a fi rezultatul unei înțelegeri de cartel între petroliști, notează IPN.

„Evoluția prețurilor este o înțelegere de cartel. Instituțiile statului, care ar trebui să prevină creșterile abuzive de prețuri, tac. Consiliul Concurenței, care trebuie să prevină și să sacnționeze aceste creșteri abuzive, nu face nimic. De ani de zile stau acolo niște oameni și primesc bani buni de la stat, dar nu-și fac treaba. Încă din 2019 am cerut schimbarea managementului Consiliului Concurenței, dar această instituție se subordonează Parlamentului”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune.

Maia Sandu spune că instituția prezidențială nu are pârghii pentru a interveni în procesul de reglementare a prețurilor, întrucât Consiliul Concurenței se află sub control parlamentar.

„Acest abuz la creșterea prețurilor este o dovadă de slăbiciune a statului. Atunci când în funcții publice sunt puși oameni care sunt cumetrii cuiva sau vin dintr-un partid politic, ajungem în această situație. Sper ca după alegeri să fie numiți în toate instituțiile statului oameni onești. O majoritate parlamentară formată din oameni cinstiți, va avea interesul să numească oameni cinstiți în Guvern, la Consiliul Concurenței la Consiliul Audiovizualului”, a mai spus Maia Sandu.

În ultimele 6 luni, în Republica Moldova benzina s-a scumpit cu peste 5 lei, ceea ce constituie 33%. Recent, președinta Maia Sandu a promulgat legea privind plafonarea prețurilor la produsele petroliere. Potrivit noii metodologii de calcul, ANRE va stabili, în funcție de fluctuațiile de pe piața internațională, prețuri plafon pentru benzină și motorină pe care petroliștii nu vor avea voie să le depășească.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău