Dosarul penal în care este vizată Evghenia Guțul a ajuns la etapa cercetării judecătorești (Revista presei)

  • 16 Iulie 10:32
Dosarul penal în care este vizată Evghenia Guțul a ajuns la etapa cercetării judecătorești (Revista presei)

Maia Sandu explică motivele pentru care își dorește un nou mandat prezidențial. Într-un interviu acordat NordNews.md, Maia Sandu a detaliat motivele acestei decizii și a vorbit despre realizările mandatului său curent, precum și despre prioritățile pe care le are pentru următorii patru ani. Aceasta a afirmat că își dorește „..în continuare să contribuie la acest proiect național de integrare europeană și va depune toate eforturile, și pe politica externă și pe subiecte de politică internă, ca să putem pune țara la adăpost.”, a declarat ea, transmite Radio Chișinău.

Președinta Sandu a scos în evidență succesul țării în ieșirea din izolarea internațională, grație unei politici externe active și sprijinului cetățenilor, care s-au dovedit a fi extrem de generoși, în special în timpul crizei refugiaților ucraineni.

Pe plan intern, șefa statului a vorbit și despre investiții semnificative făcute în modernizarea infrastructurii și serviciilor, cu accent pe sănătate și educație. „Am investit în jur de trei miliarde de lei pentru modernizarea spitalelor și am avansat în diversificarea surselor de energie pentru a reduce dependența externă,” a explicat ea, adăugând că reformele în sectorul energetic și programul „Satul European” sunt doar câteva dintre realizările administrației sale.

ZDG scrie că dosarul penal în care Evghenia Guțul, bașcana regiunii autonome găgăuze, este învinuită de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”, expediat în judecată la 24 aprilie 2024, a ajuns la etapa cercetării judecătorești, fiind finalizată etapa ședințelor preliminare. Apărătorii bașcanei au solicitat conexarea dosarului cu cel al deputatei Marina Tauber și al fostului Partid „Șor”, dar instanța a respins cererea. Astfel, Evgenia Guțul va fi judecată în continuare în cadrul unui dosar separat. ZDG amintește că mai multe ședințe de judecată au fost amânate, mai ales din lipsa avocaților, iar instanța a atras atenția că s-ar dori astfel tergiversarea procesului. Fiecare ședință se desfășoară pe fundalul unor proteste organizate la ușa instanței. Înainte de una dintre ședințe, Guțul le-a declarat susținătorilor săi că nu regretă că s-a întâlnit cu Putin.

Nicolae Negru observă în Ziarul Național că Moscova a reacționat rapid cu o notație la adresa SUA și a societății americane, în care se vorbește despre „ură”, în legătură cu atentatul la viața ex-președintelui american Donald Trump. În opinia publicistului, poate, până la 24 februarie 2022, această lecție de morală trecea neobservată, rușilor le place să se dea mentori spirituali ai umanității, dar, după masacrul de la Bucea, Gostomel, Mariupol și multe alte localități ucrainene, dar mai cu seamă după ce o rachetă rusă a nimerit întru-un spital de copii în Kiev... pretențiile morale ale Moscovei provoacă, în cel mai bun caz, jenă. Ura e tocmai specialitatea ei. Mai bine ar tăcea.

Mold-Street explică astăzi într-un articol de ce Guvernul României vrea să cumpere rețelele electrice din Republica Moldova. Guvernul României se arată interesat de cumpărarea întreprinderilor RED Nord și FEE Nord din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat premierul român, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă la finele săptămânii trecute.

Potrivit acestuia, dacă România se va extinde „...și în zona din Republica Moldova, – atunci sistemul se va echilibra și vom avea cel mai bun mix de energie”, a spus premierul român, în contextul unui răspuns mai detaliat dat presei referitor la situația creată în sistemul electroenergetic al României.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a salutat interesul României pentru rețelele electrice deținute de stat și a menționat, într-o postare pe rețelele sociale, că și anterior a declarat că „Guvernul pregătește cele două întreprinderi pentru deetatizare”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău