Maia Sandu, după ședința CSS: „Nu este permis accesul ambulanțelor de pe malul drept al Nistrului pe malul stâng pentru a ajuta oameni la nevoie”
-
14 Ianuarie 15:04
Federația Rusă vrea să provoace o criză politică în Rep. Moldova, prin sistarea livrării gazelor naturale în regiunea transnistreană, a declarat președinta Maia Sandu după ședința Consiliului Suprem de Securitate la care s-a discutat situația din sectorul energetic. Șefa statului a reiterat faptul că administrația regiunii separatiste care, ca urmare a deciziei Moscovei, trece printr-o criză umanitară, a refuzat ajutorul Chișinăului condiționând soluțiile propuse. Maia Sandu a confirmat și faptul că liderul separatist de la Tiraspol a plecat la Moscova prin aeroportul din Chișinău dovadă că autoritățile centrale nu creează impedimente în căutarea soluțiilor, transmite Radio Chișinău.
Președinta Maia Sandu a trecut în revistă principalele soluții pe care Chișinăul le-a propus Tiraspolului pentru a depăși criza energetică și cea umanitară pe care Moscova le-a provocat în regiunea separatistă cu scopul de a destabiliza Rep. Moldova.
Printre acestea să cumpere gaze de pe piața europeană pentru malul stâng al Nistrului, iar împreună cu partenerii ucraineni să ofere cărbune regiunii transnistrene pentru generarea de energie electrică. Toate aceste forme de sprijin au rămas fără nicio reacție din partea Tiraspolului, a subliniat Maia Sandu.
„Chișinăul a spus foarte clar că, dacă sunt pacienți în stare complicată, aceștia pot fi transferați în spitalele de pe malul drept. Și această ofertă a fost refuzată. În continuare, nu este permis accesul ambulanțelor de pe malul drept pe malul stâng pentru a ajuta oameni la nevoie. Scopul acestei crize umanitare provocate de Kremlin pe malul stâng este generarea crizei politice pe malul drept și escaladarea situației”, a spus Maia Sandu.
Aceasta s-a referit și la informația potrivit căreia liderul separatist Vadim Krasnoselski ar fi zburat la Moscova prin aeroportul Chișinău, subliniind că este o dovadă a faptului că autoritățile centrale nu creează nici un impediment în rezolvarea crizei provocate de Rusia.
„Nu este o criză energetică pentru că există trasee alternative prin care gazele pot veni. Gazprom, Kremlinul mai exact, nu a vrut să își îndeplinească obligațiile contractuale și, repet, singura miză este ca să creeze o situație de nemulțumire pe malul stâng și pe malul drept, într-o anumită măsură și să folosească energia, ca de obicei, ca element de destabilizare. Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Noi ne dorim ca, cât mai repede, oamenii din regiunea transnistreană să aibă căldură, să aibă curent și să aibă apă”, a punctat Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu s-a referit și la acțiunile de racordare la rețelele de electricitate ale malului drept al Nistrului a celor 12 localități din regiunea separatistă aflate sub controlul Chișinăului, subliniind că procesul urmează să dureze câteva luni.
În contextul în care situația din regiunea transnistreană afectează, în ansamblu, Rep. Moldova, mai ales mediul de afaceri, Guvernul de la Chișinău a pregătit un mecanism de sprijin pentru cel puțin o treime din companiile moldovenești pentru care energia electrică reprezintă o pondere mare în costuri, dar și proiecte de retehnologizare în vederea eficientizării energiei utilizate și folosirii energiei regenerabile.
În prezent consumul pentru malul drept al Nistrului este asigurat în proporție de 50 la sută din producție internă, restul fiind asigurat de România, a mai spus Maia Sandu.