Maia Sandu despre scenariul suspendării sale din funcție: Nu mi-e frică de popor
-
19 Februarie 2021 08:20
Președintele Maia Sandu spune că lasă la discreția Parlamentului posibilitatea suspendării sale din funcție, însă menționează că în eventualitatea unui referendum privind demiterea sa, nu-i este frică să meargă în fața cetățenilor. Șefa statului mai spune că o decizie privind înaintarea sau nu a candidaturii Marianei Durleșteanu în funcția de premier, va fi luată abia după decizia Curții Constituționale din 23 februarie, notează IPN.
Potrivit legii, procedura de suspendare a președintelui din funcție este inițiată de Parlament cu voturile a 2/3 dintre deputați, ulterior este organizat un referendum național. Președintele Maia Sandu spune că nu-i este frică de acest exercițiu democratic.
„În ambele scenarii ajungem la popor: sau prin anticipate, sau prin referendum tot ajungem la popor. Mie nu-mi este frică să merg la popor. La câtă rezistență opun ei alegerilor anticipate se pare că lor le este frică de oameni. Și impeachment-ul duce la referendum și anticipatele tot acolo duc. Trebuie să aleagă cei din Parlament ce cred ei că este mai bine”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.
Președintele spune că acțiunile sale ulterioare privind depășirea crizei politice vor fi dictate de decizia Curții Constituționale din 23 februarie.
„Nu ducem lipsă de candidați, ducem lipsă de o majoritate parlamentară formată de oameni onești care nu sunt controlați de grupări mafiote, care să voteze și să susțină ulterior un guvern al cetățenilor. Eu am luat o decizie, am anunțat-o și acum așteptăm răbdători decizia Curții Constituționale”, a mai spus șefa statului.
Deși potrivit sondajelor, în eventualitatea alegerilor parlamentare anticipate, în următorul Legislativ s-ar regăsi Partidul Socialiștilor, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Nostru și Partidul Șor, Maia Sandu spune că acest lucru nu trebuie să ducă la tergiversarea scrutinului parlamentar anticipat.
„Alegerile nu trebuie să se întâmple în funcție de ce arată azi sau mâine un sondaj. Eu știu că în Parlament nu avem o majoritate de oameni onești, avem tot felul de grupuri formate din traseiști, oameni implicați în scheme de corupție mare, această instituție nu poate să genereze o majoritate care să susțină un guvern. Cu cât se prelungește mai mult această agonie, cu atât mai rău pentru țară”, a declarat Maia Sandu.
La 11 februarie premierul desemnat, Natalia Gavrilița, nu a obținut niciun vot în plenul Parlamentului, eșuând astfel prima tentativă de învestire a Guvernului. Președintele Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, iar decretul de desemnare a fost contestat de deputații PSRM la Curtea Constituțională.