Maia Sandu, despre runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava: „R.Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale”

  • 03 Octombrie 09:13
Maia Sandu, despre runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava: „R.Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale”

„Republica Moldova şi reprezentanţii oficiali ai ţării nu vor semna niciun document care să contravină intereselor naţionale", a declarat premierul Maia Sandu în cadrul unei conferinţe de presă, după şedinţa de Guvern.

Potrivit agenţiei INFOTAG, astfel Maia Sandu a răspuns la întrebarea despre posibilitatea semnării la Bratislava, unde va avea loc următoarea rundă de negocieri în format "5+2", a unui document care presupune "crearea a două entităţi de drept distincte într-un stat reunificat şi stimularea creării unui sistem juridic paralel supranaţional".

Premierul a menţionat că a discutat în repetate rânduri subiectul reglementării transnistrene cu vicepremierul pentru reintegrare, Vasilii Şova, precum şi cu oficialii europeni.

"Soluţia politică este doar prin respectarea limitelor teritoriale ale R.Moldova. Cu părere de rău la moment, nu există condiţii interne şi externe pentru o soluţie politică imediată în ceea ce priveşte diferendul transnistrean. Ceea ce putem face este să luptăm cu scehemele de corupţie şi contrabanda din regiunea transnistreană. Sper în următoarele săptămâni să semnăm protocoalele cu Ucraina, astfel încât să fie majorat numărul punctelor de control comun pe segmentul transnistrean", a adăugat premierul.

De asemenea, prim-ministrul se declară împotriva federalizării şi susţine că aceasta nu se poate întâmpla fără să existe o majoritate în Parlament.

"Eu sunt total împotriva federalizării. Aceasta nu se poate întâmpla fără să existe o majoritate în Parlament. Chiar dacă într-un moment ne-am pomeni cu o majoritate în Parlament, federalizarea nu se poate întâmpla, pentru că majoritatea cetăţenilor Moldovei sunt împotrivă", a încheiat premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
2,13 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6 °C
Wed
4 °C
Thu
3 °C
Fri
5 °C
Sat
9 °C

Curs oficial BNM 09 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3318 -0.0537
USD 17.4278 -0.0500
RON 4.0444 -0.0133
UAH 0.7347 0.0018
RUB 0.2735 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău