Maia Sandu, despre runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava: „R.Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale”

  • 03 Octombrie 2019 09:13
Maia Sandu, despre runda de negocieri în formatul 5+2 de la Bratislava: „R.Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale”

„Republica Moldova și reprezentanții oficiali ai țării nu vor semna niciun document care să contravină intereselor naționale", a declarat premierul Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă, după ședința de Guvern.

Potrivit agenției INFOTAG, astfel Maia Sandu a răspuns la întrebarea despre posibilitatea semnării la Bratislava, unde va avea loc următoarea rundă de negocieri în format "5+2", a unui document care presupune "crearea a două entități de drept distincte într-un stat reunificat și stimularea creării unui sistem juridic paralel supranațional".

Premierul a menționat că a discutat în repetate rânduri subiectul reglementării transnistrene cu vicepremierul pentru reintegrare, Vasilii Șova, precum și cu oficialii europeni.

"Soluția politică este doar prin respectarea limitelor teritoriale ale R.Moldova. Cu părere de rău la moment, nu există condiții interne și externe pentru o soluție politică imediată în ceea ce privește diferendul transnistrean. Ceea ce putem face este să luptăm cu scehemele de corupție și contrabanda din regiunea transnistreană. Sper în următoarele săptămâni să semnăm protocoalele cu Ucraina, astfel încât să fie majorat numărul punctelor de control comun pe segmentul transnistrean", a adăugat premierul.

De asemenea, prim-ministrul se declară împotriva federalizării și susține că aceasta nu se poate întâmpla fără să existe o majoritate în Parlament.

"Eu sunt total împotriva federalizării. Aceasta nu se poate întâmpla fără să existe o majoritate în Parlament. Chiar dacă într-un moment ne-am pomeni cu o majoritate în Parlament, federalizarea nu se poate întâmpla, pentru că majoritatea cetățenilor Moldovei sunt împotrivă", a încheiat premierul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
23
Nori împrăștiați
Umiditate:73 %
Vint:2,6 m/s
Sun
25
Mon
25
Tue
24
Wed
20
Thu
19

Curs oficial BNM 04 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4339 -0.0000
USD 17.2272 -0.0000
RON 4.0205 -0.0000
UAH 0.6337 -0.0000
RUB 0.2448 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău