Maia Sandu, despre retrocedarea unui bloc al Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei: Relația cu România nu poate fi într-un singur sens

  • 15 Martie 09:14
Maia Sandu, despre retrocedarea unui bloc al Bibliotecii Naționale către Mitropolia Basarabiei: Relația cu România nu poate fi într-un singur sens

Relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens, a declarat marți președintea Maia Sandu într-un comentariu la proiectul de lege înregistrat de un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în virtutea căruia clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, în care se află o aripă a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, urmează să fie transmisă cu titlu gratuit din proprietatea statului în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, fără drept de înstrăinare, transmite NordNews.

„Autorii acestui proiect de lege vor organiza consultări publice și vor da mai multe detalii. Vom vedea care sunt soluțiile pentru îngrijorările care au fost formulate. E devreme să comentez, pot să spun doar câteva lucruri. În primul rând, relația Republicii Moldova cu România nu poate fi într-un singur sens. Un alt lucru important pe care trebuie să-l spunem este că puținele clădiri istorice din Chișinău care au fost reabilitate – au fost restaurate cu sprijinul statului român. Asta nu înseamnă că noi nu vrem să reabilităm aceste clădiri istorice, dar suntem într-o realitate economică de care nu putem face abstracție„, a declarat Maia Sandu, potrivit sursei citate.

La 6 martie, un grup de deputați în frunte cu președintele parlamentului, Igor Grosu, a înregistrat proiectul de lege nr. 57 vizând restituirea clădirii fostului Seminar Teologic din Chișinău către ultimul proprietar bisericesc legitim.

Mitropolia Basarabiei a salutat inițiativa legislativă și a declarat că, în cazul în care i se va oferi blocul doi al Bibliotecii Naționale al Republicii Moldova, instituția nu intenționează să-i schimbe destinația, ci se angajează să suporte toate costurile pentru restaurarea monumentului istoric.

„Mitropolia Basarabiei subliniază că inițiativa legislativă nr. 57 din 6 martie 2023 nu constituie acordarea cu titlu gratuit a unui bun al statului, ci restituirea unui bun bisericesc către proprietarul său anterior, de dinaintea ocupației sovietice”, a anunțat Mitropolia Basarabiei într-un comunicat, în care susține că nu va schimba destinația clădirii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,24
Nori împrăștiați
Umiditate:43 %
Vint:4,63 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
16
Arhivă Radio Chișinău