Maia Sandu, despre holocaust: Răul cel mare începe de la cuvântul care naște declanșarea urii

  • 27 Ianuarie 2022 15:59
Maia Sandu, despre holocaust: Răul cel mare începe de la cuvântul care naște declanșarea urii

„Holocaustul a lăsat o urmă sângerândă și în istoria poporului nostru. Holocaustul nu înseamnă doar Buchenwald, Auschwitz, Babiar sau Treblinka. Holocaustul înseamnă și peste 100 de mii de evrei basarabeni și români, peste 150 de mii de evrei ucraineni și peste 11 mii de rromi, care au murit sau au dispărut fără urmă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în lagărele de concentrare din Transnistria”, a declarat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, la mitingul-requiem de comemorare a victimelor Holocaustului, care a avut loc astăzi la Chișinău, transmite IPN.

„Înseamnă și peste 11 mii de evrei, ținuți în gheto-ul din Chișinău, și împușcarea cu sânge rece, în doar câteva luni ale anului 1941, a mii de evrei, care până atunci locuiau pașnic alături de moldoveni, în Edineț, Călărași, Lipcani sau Florești. Fără judecată, fără drept la apărare. Bătrâni, copii, oameni simpli, de meserii la fel de simple, neînregimentate ideologic, cum ar fi croitori, negustori, covrigari sau farmaciști”.

Răul cel mare nu începe de la glonț sau pumn, ci de la cuvântul care naște declanșarea urii, a menționat șefa statului. „Iar ura face posibilă apăsarea degetului pe trăgaci. E cu atât mai important acum, în epoca războaielor hibride, a avalanșei de dezinformare și de știri false și minciuni, să depistăm și să condamnăm tranșant orice discurs de ură, discriminare, violență sau șantaj asupra oamenilor, indiferent de etnie, origine, religie sau viziuni politice”, a subliniat președintele Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavrilița a menționat, la rândul ei, că „este greu de imaginat lumea în care oamenii uciși de mașinării statale în anii 30-40 ar fi trăit, creat familii, lăsat urmași. Ar fi fost o altă lume, o lume cu mai multe descoperiri științifice, cu mai multe idei, cu mai multe opere de artă, cu o economie mai dezvoltată. Pierderea acestui potențial uman e o tragedie enormă pentru toți”. Prim-ministrul a mai spus că holocaustul a arătat în ce monstru se poate transforma un stat totalitar, condus de ură. „Pentru a evita repetarea unor astfel de crime, luptăm în fiecare zi pentru democrație, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, pentru transparența și responsabilitatea instituțiilor statului, pentru pace”, a subliniat șefa cabinetului de miniștri.

Alexandr Bilinkis, directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova, a precizat că monumente în memoria victimelor holocaustului urmează a fi inaugurate în anul curent la Orhei și într-o pădure de la Cosăuți, raionul Soroca.

Iar Vasile Drangoi, președintele Coaliției „Vocea Romilor” din Republica Moldova, a spus că „fasciștii au fost oameni fără suflet și fără inimă”.

Holocaustul este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a circa 6 milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa,  în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca parte din „soluția finală a problemei evreiești”, programul de exterminare a evreilor, plănuit și executat de regimul național-fascist din Germania, condus de Adolf Hitler. Printre victim au fost și 1,5 milioane de copii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău