Maia Sandu, despre criza energetică: „Situația noastră este și mai grea din cauza guvernărilor care s-au aflat la putere. Ei au folosit schemele, în timp ce alte țări au investit în diversificarea surselor energetice”

  • 28 Octombrie 18:10
Maia Sandu, despre criza energetică: „Situația noastră este și mai grea din cauza guvernărilor care s-au aflat la putere. Ei au folosit schemele, în timp ce alte țări au investit în diversificarea surselor energetice”

Membrii Consiliului Suprem de Securitate au emis câteva recomandări pentru a diminua efectele crizei din sectorul energetic.

Astfel, Comisia pentru Situații Excepționale trebuie să întreprindă măsuri pentru a asigura instituțiile medicale cu surse de energie, să se introducă măsuri de optimizare a consumului de gaze naturale pentru producerea energiei termice în instituțiile publice, iar CET-urile să fie asigurate cu cantități necesare de combustibil pentru generarea energiei termice și a energiei electrice.

Anunțurile au fost făcute de președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat pentru a evalua situația din sistemul energetic. La ședință au fost audiați reprezentații mai multor instituții de stat care au legătură cu situația din energetică.

Ea a spus că a solicitat ajutor de la cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova, care au asigurat-o că cetățenii Republicii Moldova vor avea parte de susținere. Ea a denunțat că fostele guvernări au folosit schemele din energetică și nu au făcut nimic pentru a rezolva problema.

Ne confruntăm cu o problemă gravă, rezolvarea căreia nu stă doar în puterile Republici Moldova: creșterea prețurilor și livrarea de gaze naturale. Creșterea prețurilor la gaze de 5-6 ori este o anomalie. Este o lovitură grea pentru consumatorii casnici. Situația noastră este și mai grea din cauza guvernărilor care s-au aflat la putere. Ei au folosit schemele, în timp ce alte țări au investit în diversificarea surselor energetice, în proiecte energetice. La noi, sistemul energetic a fost o sursă importantă de corupție. Gazoductul Iași-Chișinău a fost finalizat abia în acest an, dar stația de interconectare a curentului nu a fost construită, iar de trei decenii suntem la cheremul regimului de la Tiraspol”.

Președinta a făcut apel la solidaritate națională și i-a îndemnat pe oameni să fie uniți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-0,36
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Mon
8
Tue
7
Wed
4
Thu
3
Fri
9

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău