Maia Sandu, despre combaterea propagandei din R. Moldova

  • 04 Noiembrie 2020 08:11
Maia Sandu, despre combaterea propagandei din R. Moldova

Cetățenii Republicii Moldova trebuie să învețe cum să analizeze critic informațiile apărute în spațiul public și să facă diferența dintre manipulare și informații veridice. Totuși, acest lucru este mai greu de realizat chiar și în comparație cu combaterea corupției. Opinia aparține președinte Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, notează IPN.

„Oamenii care se lasă manipulați de propagandă. Aici este mult de lucru pentru ca să le dezvoltăm oamenilor acest spirit critic, să știe să analizeze situația din mai multe surse, să nu să se lase mințiți de lucrurile care se spun la unele televiziuni mincinoase finanțate din banii politicienii”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Un alt aspect al manipulării și dezinformării ține de activitățile instituțiilor care au pârghiile necesare pentru a stopa acest fenomen.

„Trebuie să avem instituții ale statului care sancționează aceste comportamente ale televiziunilor, aici mă refer la Consiliul Audiovizualului care nu își face treaba”, a adăugat Maia Sandu.

Un al treilea aspect menționat de concurentul electoral Maia Sandu, se referă la faptul că Republica Moldova, sub egida actualei guvernări, nu funcționează ca un adevărat stat democratic.

„Trebuie să avem stat funcțional, instituții de ordine care nu permit politicienilor corupți să mituiască alegătorii. Dacă astăzi am avea instituții de stat care să-și facă treaba, cei care încearca să cumpere voturile ar fi sancționați foarte dur pentru asta. Atâta timp cât statul este controlat, este capturat de grupări de interes, instituțiile statului sunt slabe și, mai mult decât atât, uneori sunt folosite pentru a fi cumpărate voturile alegătorilor”, a precizat Maia Sandu.

Învingătoarea primului tur al scrutinului din 1 noiembrie afirmă că dezvoltarea spiritului critic al cetățenilor cu privire la consumul de informații ar putea fi un proces mult mai complicat decât combaterea corupției.

„Sunt mai multe măsuri pe care trebuie să le facem, unele vor da efecte mai repede: ca acele de combatere a corupției, de sancționare a cumpărării votului, de sancționare a celor care încercă să folosească resursa administrativă și sunt lucruri care trebuie să le facem în timp, cum ar fi spiritul critic, analiza informațiilor pe care le aud cetățenii”, a spus Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău