Maia Sandu: Deși nu contribuie la bugetul de stat, UTA Găgăuzia beneficiază de cele mai mari alocări bugetare pe cap de locuitor

  • 10 Aprilie 14:30
Maia Sandu: Deși nu contribuie la bugetul de stat, UTA Găgăuzia beneficiază de cele mai mari alocări bugetare pe cap de locuitor

Președinta Maia Sandu se află astăzi într-o vizită la Comrat, pentru a susține o lecție publică la Universitatea din acest oraș și pentru a se întâlni cu primarii și reprezentanții serviciilor regionale. Noua vizită a șefei statului în regiunea găgăuză are loc pe fundalul unor acțiuni de protest organizate de grupul Șor,

Regiunea găgăuză, deși nu contribuie la bugetul de stat, beneficiază de cele mai mari alocări bugetare pe cap de locuitor, a subliniat Maia Sandu într-un interviu pentru portalul Nokta.md.

Referindu-se la relațiile dintre Chișinău și Comrat, președinta Maia Sandu a deplâns faptul că politicieni din regiunea autonomă găgăuză nu găsesc nimic mai bun pentru scopurile lor politice decât să spună că toată problema e la Chișinău și că autoritățile centrale nu respectă Găgăuzia. Președinta Sandu a subliniat în acest context că, deși Găgăuzia nu contribuie la formarea bugetului de stat ca și celelalte regiuni, beneficiază de fonduri considerabile prin diferite proiecte, iar alocările bugetare pe cap de locuitor în regiune sunt cele mai mari din R.Moldova, transmite Radio Chișinău.  

Vreau să aduc câteva exemple. În prezent, Găgăuzia nu plătește nici un leu la bugetul de stat. Nici un leu. Toate celelalte regiuni participă la formarea bugetului, însă toți banii acumulați în regiune rămân în Găgăuzia. Dimpotrivă, de la bugetul de stat se fac transferuri cu destinație specială, ca și la celelalte regiuni care participă la formarea bugetului de stat. Găgăuzia primește aceste transferuri prin diferite programe de dezvoltare. De exemplu, pin „Satul european” a primit 78 de milioane lei, pentru 19 proiecte. La Comrat este implementat proiectul pentru aprovizionarea cu apeduct, de 17 milioane de lei, bani de la bugetul de stat, nu al Găgăuziei. Să ne amintim de drumul Chișinău-Comrat, pentru care de la bugetul de stat au fost alocate 30 de milioane de euro.

Nu este corect când politicienii din Găgăuzia nu vorbesc despre acest lucru, dimpotrivă, spun că nu i-ar respecta Chișinăul și că nu investește. În prezent alocările pe cap de locuitor în regiune sunt mai mari decât în celelalte regiuni, inclusiv în Chișinău, unde sunt concentrați cei mai mulți agenți economici. Pe de o parte bani sunt, pe de altă parte, oamenii trebuie să-i întrebe pe politicienii locali cum sunt cheltuiți acești bani”, a declarat Maia Sandu.

Comentând vizitele bașcanei găgăuze Evghenia Guțul la Moscova, Maia Sandu a spus că nu îi înțelege pe oamenii care susțin războiul.

Nu înțeleg cum oamenii nu pot să vadă unde e pacea și unde e războiul;  unde e pace și unde e agresiune. Noi suntem oameni pașnici și am acționat pentru a păstra pacea în Moldova, aceasta este principala prioritate.

Eu așa înțeleg, că cei care merg încolo cred că războiul e o normalitate. Să omori oameni nevinovați e normalitate. Nu îi înțeleg pe acești oameni. Dimpotrivă, vom face tot posibilul să avem pace”.

Amintim că bașcana regiunii găgăuze, Evghenia Guțul,  a întreprins zilele trecute o nouă vizită la Moscova. Ea s-a pronunțat împotriva aderării R. Moldova la UE și a făcut declarații împotriva României. Orice inițiativă unionistă va însemna inițierea imediată a procedurilor de separare și revenire la republica independentă găgăuză, a spus ea, potrivit GăgăuzInfo.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:4,12 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău