Maia Sandu: Decizia CEC este formală și insuficientă

  • 09 Iunie 2021 08:00
Maia Sandu: Decizia CEC este formală și insuficientă

Decizia Comisiei Eelectorale Centrale de suplimentare a secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146 este una formală și insuficientă, a declarat Maia Sandu. Potrivit șefei statului, CEC nu a abordat „cu toată seriozitatea” problema secțiilor de vot din Europa, cel puțin 10 la număr, în care la scrutinul precedent s-au terminat buletinele, transmite IPN.

Președinta Sandu a menționat într-o postare pe Facebook că CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului la vot pentru fiecare cetățean.

„Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției. Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al Comisiei Electorale Centrale. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii”, a subliniat Maia Sandu.

CEC a decis ieri, 8 iunie, să majoreze numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din străinătate care vor participa la anticipatele din 11 iulie. CEC a hotărât organizarea a 146 secții de votare în afara țării, în loc de 139, cum era prevăzut anterior. A fost suplinit numărul secțiilor de votare pentru Germania și și Marea Britanie, cu câte trei unități. În Germania vor fi în total 9, iar în Marea Britanie – 10 secții de votare.

Au fost adăugate două secții de votare în Franța, de tot vor fi 10, și o secție de votare Italia, localitatea Rimini. Astfel, numărul secțiilor de votare pentru moldovenii din Italia crește până la 31.

Totodată, a fost exclusă secția de votare pentru Oradea, România. La Atena, Grecia, va rămâne o secție de votare, în loc de două. În Federația Rusă secțiile de votare vor fi reorganizate, însă numărul rămâne același – 17.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău