Maia Sandu cere mai multe curse spre diferite destinații la prețuri accesibile pentru cetățeni și ca Aeroportul Chișinău să devină nod regional

  • 03 Aprilie 2023 09:35
Maia Sandu cere mai multe curse spre diferite destinații la prețuri accesibile pentru cetățeni și ca Aeroportul Chișinău să devină nod regional

Președinta Mai Sandu solicită revizuirea taxei aeroportuare de 9 euro pe care o plătesc pasagerii la Aeroportul Internațional Chișinău. Într-o declarație de presă făcută în incinta aeroportului, Maia Sandu a cerut administrației Aeroportului revenit recent în gestiunea statului, să asigure funcționarea optimă a acestuia așa încât cetățenii să beneficieze de rute spre mai multe destinații, la prețuri accesibile. Șefa statului a spus că acum nouă ani, Ilan Șor susținut de Vlad Plahotniuc, a luat aeroportul în concesiune, iar în urma acestei tranzacții frauduloase, statul a pierdut venituri de 1,6 miliarde de lei, transmite Radio Chișinău.

După ce Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului, președinta Maia Sandu a cerut autorităților reducerea maximă  a taxei aeroportuare de 9 euro plătită de toți pasagerii, și nu anularea acesteia. Asta deși anterior actuala guvernare, atunci când se afla în opoziție, critica dur introducerea taxei respective, pe motiv că ar fi una abuzivă.

Solicit instituțiilor statului să se asigure că bunul preluat este inspectat și neregulile depistate sunt documentate. Solicit să fie revizuită taxa de 9 euro per pasager în sensul reducerii maxime a acestei taxe. Solicit APP-ului, Administrației Aeroportului să asigure funcționarea optimă, de acum înainte, așa încât cetățenii să beneficieze de mai multe rute”, a spus Sandu.

Maia Sandu a precizat că în 2013, prin tranzacții mincinoase, Ilan Șor, susținut de Vlad Plahotniuc, a furat de la cetățeni Aeroportul, luându-l în concesiune pentru 49 de ani. Ca urmare a acestei tranzacții, statul a pierdut venituri în valoare de 1,6 miliarde de lei.

„Au trecut 9 ani. În acești ani cetățenii Republicii Moldova au dat hoților un răspuns clar că țara noastră nu este de vânzare. A trebuit să mergem în instanțe ca, într-un final, să ne asigurăm că Aeroportul Chișinău este recuperat de la hoți. Azi se face dreptate”, a menționat președinta.

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului, procedurile de predare și de preluare a activelor fiind încheiate săptămâna trecută. Compania Avia Invest a comentat atunci că procedura a fost făcută cu încălcări și că ar fi o preluare de tip raider.

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost dat în concesiune în 2013, pentru o perioadă de 49 de ani, companiei Avia Invest SRL, al cărei beneficiar ar fi oligarhul fugar Ilan Șor. La ședința de Guvern de atunci, condusă de Iurie Leancă, a participat și Maia Sandu, care însă s-a abținut de la vot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:18 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău