Maia Sandu: Blocul ACUM este împotriva federalizării și poziția nu are cum să se schimbe

  • 20 Iunie 2019 08:01
Maia Sandu: Blocul ACUM este împotriva federalizării și poziția nu are cum să se schimbe

Blocul ACUM este împotriva federalizării și poziția nu are cum să se schimbe. Declarația aparține prim-ministrei Maia Sandu, făcută în platoul postului public de televiziune Moldova 1. Totodată, Maia Sandu spune că deși vicepremierul pentru reintegrare a fost înaintat în Guvern de către socialiști, votul în executiv este comun și dacă acest vicepremier va veni cu idei de federalizare, ele nu vor fi susținute, transmite IPN.

„Are un vot în Guvern. Dacă va veni cu idei pe care nu le considerăm potrivite, evident, aceste idei nu vor fi susținute. Dacă va veni cu idei bune, îl vom susține. Votul este al majorității în Guvern”, spune șefa cabinetului de miniștri. Declarația a fost făcută în contextul în care pe internet au apărut mai multe imagini video în care președintele Igor Dodon și liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc vorbeau despre o eventuală coaliție care ar fi avut la bază un acord secret unul dintre punctele căruia era federalizarea Republicii Moldova. Maia Sandu spune că această situație trebuie examinată de o Procuratură independentă.

Despre procurorul general Eduard Harunjen prim-ministra spune că cel mai bine ar fi dacă și-ar da demisia. Chiar dacă nu se va întâmpla acest lucru, Maia Sandu spune că s-a început lucrul asupra modificării Legii privind Procuratura și, astfel, șeful Procuraturii oricum va trebui să plece.

Maia Sandu consideră că trebuie să înceteze și „spectacolul” când membrii actuali ai Curții Constituționale au discreditat în totalitate această instituție. „Curtea Constituțională nu trebuie să ia decizii în funcție de contextul politic”, spune Maia Sandu. Potrivit ei, judecătorii CC trebuie să-și dea demisia de onoare.

Totodată, Maia Sandu spune că a convenit cu Banca Națională ca BNM să facă o solicitare către compania Kroll pentru a solicita încă o copie a raportului care vizează frauda bancară. „Dar va trebui să investigăm și perioada 2010-2012, perioadă pe care compania Kroll nu a cercetat-o. Eu deja am dispus să se transmită solicitări către mai multe guverne străine ca să ne ajute în acest proces de investigare”, spune prim-ministra. Șefa cabinetului de miniștri spune că există o agenție pentru recuperarea banilor furați, dar rezultatul acestei agenții este zero.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău