Maia Sandu: Avem o situație excepțională în justiție

  • 18 Martie 2023 13:00
 Maia Sandu: Avem o situație excepțională în justiție

Situație excepțională în justiție! Astfel califică președinta Maia Sandu decizia Adunării Generale a Judecătorilor de a amâna alegerea noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii. Șefa statului spune că sistemul opune rezistență reformei demarate de guvernarea PAS, însă procesul de evaluare extraordinară nu va fi stopat. Potrivit președintei, în procesul de vetting urmează să fie implicați mai mult evaluatori, astfel încât curățarea sistemului să dureze mai puțin, notează IPN.

Președinta Maia Sandu spune că situația critică din justiție a determinat convocarea Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului spune că, în pofida rezistenței judecătorilor la reformă, guvernarea nu renunță la ideea evaluării extraordinare a magistraților, pentru a curăța sistemul de elemente corupte.

„Avem o situație excepțională în justiție, după decizia Adunării Generale a Judecătorilor, care a amânat și a blocat crearea Consiliului Superior al Magistraturii. Crearea CSM ne permite să mergem la următoarea etapă a reformei și acest CSM este necesar, în general, pentru funcționarea justiției. Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pentru luni și acolo vom discuta măsuri extraordinare, pornind de la situația cu care ne confruntăm. Un lucru pe care l-am solicitat Parlamentului este crearea Curții Anticorupție, o Curte specializată care se va ocupa de corupția mare, dar și de corupția din justiție. Atât timp cât avem corupție în justiție, eforturile noastre de combatere a corupției sunt în van”, a spus Maia Sandu în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune.

Maia Sandu spune că reformarea justiției prin evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor este susținută de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova. Potrivit șefei statului, pentru a urgenta deblocarea sistemului, mai mulți evaluatori vor fi implicați în procesul de verificare a integrității și profesionalismului judecătorilor.

„Probabil, sunt și procurori corupți care încearcă să blocheze procesele, dar cea mai mare acțiune de blocare vine din rândul judecătorilor. Este o reacție la primul exercițiu de evaluare externă, evaluarea pentru potențialii membri ai noului Consiliu Superior al Magistraturii. Pentru că au fost puțini cei care au reușit să treacă de acest examen al integrității, avem o rezistență și mai mare la reformă. Da, lucrurile durează, dar au loc așa cum cer organizațiile internaționale și Uniunea Europeană care supraveghează acest proces. Ne-am fi dorit ca lucrurile să se întâmple mai repede. Acum discutăm să avem mai mulți evaluatori externi, ca mai mulți oameni să fie evaluați într-o perioadă mai scurtă ”, a mai spus președinta Republicii Moldova.

Ședința de ieri a Adunării Generale a Judecătorilor va continua la 28 aprilie. La eveniment au participat 330 de judecători din 425 care sunt în sistem. Forul judecătoresc n-a aprobat noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii, guvernarea acuzând judecătorii de blocarea deliberată a reformei justiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău