Maia Sandu | Alegerile anticipate sunt posibile în condițiile în care „PD o să considere că nu este bine să oficializeze mariajul cu PSRM înainte de alegerile locale”

  • 14 Martie 2019 08:36
Maia Sandu | Alegerile anticipate sunt posibile în condițiile în care „PD o să considere că nu este bine să oficializeze mariajul cu PSRM înainte de alegerile locale”

”Dreapta visează la democrație, la un stat de drept și la justiție independentă. Dreapta nu consideră că Plahotniuc poate să se schimbe”, potrivit Maiei Sandu, președinta PAS, copreședinta Blocului ACUM. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la TVR MOLDOVA.

„Spunem nu oricărei alianțe cu Partidul Socialiștilor sau cu Partidul Democrat, nemaivorbind de Partidul Șor”, a reafirmat Maia Sandu.

„Ieri am venit cu un pachet de propuneri, pe care noi le adresăm tuturor deputaților care au fost aleși în acest Parlament. Și o să vedem câți dintre ei sunt oameni care chiar vor să reprezinte interesul cetățeanului”, a anunțat copreședinta Blocului ACUM.

Setul de propuneri făcut public de Blocul ACUM presupune dezoligarhizarea statului, declararea stării excepționale în sistemul judecătoresc, declararea oficială a Republicii Moldova ca fiind un stat capturat.

Potrivit sursei citate, Maia Sandu a comentat declarația secretarulului pentru ideologie al socialiștilor, Ion Ceban, potrivit căruia inițiativele Blocului ACUM ar denota „populism și incompetență, pentru că e nevoie de un parlament cu organele de lucru constituite și de un guvern învestit”. Copreședinta Blocului ACUM a punctat că nu este nevoie de guvern pentru a vota setul de propuneri.

„Nu e nevoie de Guvern pentru a adopta inițiativele legislative pe care noi le propunem în contextul obiectivelor anunțate. Nu e nevoie de Guvern și nu discutăm despre Guvern sub nicio formă. Pentru alegerea organelor de conducere în Parlament noi avem câteva soluții tehnice pe care o să le discutăm odată ajunși în sesiunile plenare ale Parlamentului”, a mai adăugat lidera PAS.

Președinta PAS a mai menționat că pe 20–22 martie se va afla la Bruxelles unde o să discute cu factorii de decizie din UE, partenerii Republicii Moldova, despre „alegerile fraudate”, dar și despre agenda Blocului ACUM, care, precizează politiciana, este și agenda partenerilor externi.

Maia Sandu este de părere că alegerile anticipate sunt posibile în condițiile în care „Partidul Democrat o să considere că nu este bine să-și oficializeze mariajul cu Partidul Socialiștilor înainte de alegerile locale. Alegerile anticipate ar trebui să se realizeze în condiții corecte în cadrul unui sistem electoral proporțional și cu condiția eliberării instituțiilor cheie de sub controlul oligarhilor”. Maia Sandu consideră că alegerile anticipate ar schimba raportul de forțe și prin urmare, nu reprezintă o problemă în situația în care acestea ar fi libere și corecte.

Copreședinta Blocului ACUM, fiind întrebată dacă blocul electoral, în cazul unor eventuale alegeri anticipate, ar putea să formeze de unul singur guvernarea, obținând cel puțin 51 de mandate, având în vedere faptul că în toată perioada de independență a R. Moldova au avut loc, inclusiv cu acest scrutin electoral, 10 alegeri parlamentare și niciodată un partid de orientare democratică, de dreapta nu a reușit să formeze de unul singur guvernarea. De fiecare dată, un partid situat pe segmentul dreapta a avut nevoie să facă alianță sau cu un partid de centru-stânga, sau cu un partid de centru-dreapta. Cu toate acestea, Maia Sandu a declarat că există „o mare probabilitate”.

„Vreau să vă amintesc că blocul nu este un singur partid. Blocul este o alianță din două partide, plus oameni care vin din societatea civilă. Dacă aceste alegeri ar fi libere și corecte, șansele sunt foarte mari. Cu siguranță Blocul ACUM ar fi luat mult mai mult decât ceea ce am văzut noi acum, decât ceea ce s-a întâmplat”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău