Maia Sandu a spus când ar putea fi găsită o soluție pentru a scoate „povara miliardului furat” de pe umerii cetățenilor după ce a discutat despre acest subiect la Washington

  • 26 Septembrie 12:56
Maia Sandu a spus când ar putea fi găsită o soluție pentru a scoate „povara miliardului furat” de pe umerii cetățenilor după ce a discutat despre acest subiect la Washington

Prim-ministrul Maia Sandu speră că în decurs de o lună sau două va fi prezentată o soluţie la problema returnării în buget a banilor din miliardul furat.

Deocamdată, această povară este pusă pe seama cetăţenilor, conform hotărârii autorităţilor anterioare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Maia Sandu a menţionat, la o emisiune la Jurnal TV, că a abordat această problemă în timpul vizitei la Washington, inclusiv în dialogul cu FMI.

"Am venit cu propuneri concrete. Orice lucru pe care-l putem face în acest domeniu trebuie să-l convenim cu partenerii occidentali, în acest caz e vorba de FMI. Sper că într-o lună sau două să anunţăm soluţia convenită cu Fondul", a spus premierul.

Referindu-se la concesionarea Aeroportului Chişinău, ea a menţionat că taxa de 9 euro, care creşte semnificativ costul biletului de avion, ar putea fi anulată doar atunci când "va fi anulată tranzacţia de concesiune".

Premierul a confirmat că a discutat problema cu Nathanie Rothschild a doua zi după ce s-a anunţat că o companie a sa a achiziţionat "Avia Invest" (firma care a concesionat aeroportul).

"L-am informat că tranzacţia de concesiune a fost încheiată cu numeroase încălcări şi am menţionat că aceasta urmează să fie subiectul unui litigiu în instanţă, după ce vom obţine suficiente date. I-am spus că, dacă îl interesează concesionarea, ar trebui să aştepte până noi reîntoarcem aeroportul statului şi dacă decidem ca acest obiect să fie concesionat printr-un proces transparent, atunci el se poate interesa de această tranzacţie", a declarat Sandu.

Menționăm că din cauza fraudei bancare din bugetul de stat se achită o dobândă de 1,4% până în 2026 și 5,3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale.  În 2020, această sumă va constitui 613 milioane de lei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chişinău
5 °C
câțiva nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Wed
15 °C
Thu
11 °C
Fri
10 °C
Sat
9 °C
Sun
8 °C

Curs oficial BNM 12 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2244 0.0186
USD 17.4348 0.0186
RON 4.0365 0.0023
UAH 0.7123 0.0011
RUB 0.2726 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău