Maia Sandu a spus când ar putea fi găsită o soluție pentru a scoate „povara miliardului furat” de pe umerii cetățenilor după ce a discutat despre acest subiect la Washington

  • 26 Septembrie 2019 12:56
Maia Sandu a spus când ar putea fi găsită o soluție pentru a scoate „povara miliardului furat” de pe umerii cetățenilor după ce a discutat despre acest subiect la Washington

Prim-ministrul Maia Sandu speră că în decurs de o lună sau două va fi prezentată o soluție la problema returnării în buget a banilor din miliardul furat.

Deocamdată, această povară este pusă pe seama cetățenilor, conform hotărârii autorităților anterioare.

Potrivit agenției INFOTAG, Maia Sandu a menționat, la o emisiune la Jurnal TV, că a abordat această problemă în timpul vizitei la Washington, inclusiv în dialogul cu FMI.

"Am venit cu propuneri concrete. Orice lucru pe care-l putem face în acest domeniu trebuie să-l convenim cu partenerii occidentali, în acest caz e vorba de FMI. Sper că într-o lună sau două să anunțăm soluția convenită cu Fondul", a spus premierul.

Referindu-se la concesionarea Aeroportului Chișinău, ea a menționat că taxa de 9 euro, care crește semnificativ costul biletului de avion, ar putea fi anulată doar atunci când "va fi anulată tranzacția de concesiune".

Premierul a confirmat că a discutat problema cu Nathanie Rothschild a doua zi după ce s-a anunțat că o companie a sa a achiziționat "Avia Invest" (firma care a concesionat aeroportul).

"L-am informat că tranzacția de concesiune a fost încheiată cu numeroase încălcări și am menționat că aceasta urmează să fie subiectul unui litigiu în instanță, după ce vom obține suficiente date. I-am spus că, dacă îl interesează concesionarea, ar trebui să aștepte până noi reîntoarcem aeroportul statului și dacă decidem ca acest obiect să fie concesionat printr-un proces transparent, atunci el se poate interesa de această tranzacție", a declarat Sandu.

Menționăm că din cauza fraudei bancare din bugetul de stat se achită o dobândă de 1,4% până în 2026 și 5,3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului Băncii Naționale.  În 2020, această sumă va constitui 613 milioane de lei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău