Maia Sandu a fost decorată cu Ordinul Vytautas cel Mare, Lanțul de Aur, cea mai înaltă distincție în stat a Lituaniei

  • 06 Iulie 2022 16:13
Maia Sandu a fost decorată cu Ordinul Vytautas cel Mare, Lanțul de Aur, cea mai înaltă distincție în stat a Lituaniei

Aflată în vizită în Lituania, președinta Maia Sandu a fost decorată cu Ordinul Vytautas cel Mare, Lanțul de Aur, cea mai înaltă distincție în stat a Lituaniei, oferită pentru aportul personal deosebit ”în apărarea valorilor europene, drepturile și libertăților omului și compasiunii umane manifestată vizavi de refugiații războiului din Ucraina”.

În cadrul vizitei la Vilnius, Maia Sandu a discutat cu omologul său Gitanas Nauseda despre provocările economice în contextul războiului din Ucraina și susținerea parcursului european al Rep. Moldova. 

În discursul său, președintele lituanian Gitanas Nauseda care a apreciat relațiile și cooperarea între cele două state pe parcursul a 30 de ani, a menționat că ”Moldova și Lituania sunt unite de aceleași valori democratice, de dorința de trăi în libertate și pace și de a crea prosperitate pentru cetățenii lor”.

Oficialul de la Vilnius a felicitat R. Moldova noastră pentru obținerea statutului de candidat la aderare la Uniunea Europeană:

Statutul de candidat oferit Rep. Moldova este un prilej excelent de a continua reformele pentru obținerea statutului de stat membru. Cred că cetățenii Rep. Moldova vor îmbrățișa pe deplin această oportunitate. Lituania este gata să împărtășească din experiența ei, să ofere asistență și consultanță. Noi am mers pe acest drum 20 de ani în urmă și știm că este nevoie de mult efort și concentrare așa că suntem gata să vă fim aproape”, a afirmat Gitanas Nauseda. 

Liderul de la Vilnius a salutat, de asemenea, eforturile Rep. Moldova de a-și crește independența față de Rusia în ceea ce privește resursele energetice.  

Președinta Maia Sandu a mulțumit poporului lituanian pentru sprijinul constant oferit de-a lungul celor trei decenii de independență, dar și pentru că alături de statele europene a acceptat creșterea volumului de produse agricole moldovenești pe piață lituaniană. În prezent, aproape 50 de companii cu capital lituanian operează în Rep. Moldova.

Maia Sandu a mai spus că o prioritate în cooperarea dintre cele două țări se referă la combaterea atacurilor cibernetice.

Insert Maia ”Războiul din Ucraina a avut un impact major asupra Rep. Moldova, țara fiind deja grav afectată de efectele pandemiei, inflației și creșterii prețului la resursele energetice. În acest sens, mulțumim Lituaniei și altor parteneri europeni pentru că au admis mai multe exporturi din Moldova pe piețele lor și oferă autorizații pentru transportatori. Acest lucru ajută producătorii noștri care și-au pierdut piețele tradiționale de desfacere din est, și oferă o mână de ajutor și exportatorilor ucraineni, de asemenea. Într-adevăr suntem mai puternici împreună”.

Guvernul Republici Lituania acordă asistență pentru dezvoltare Republicii  Moldova, care este printre statele prioritare în acest sens.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău