Maia Sandu a discutat cu fermierii protestatari

  • 30 Decembrie 2020 15:25
Maia Sandu a discutat cu fermierii protestatari

Președinta Maia Sandu a discutat cu agricultorii care protestează de mai mult timp în Capitală solicitând de la autorități compensații pentru pagubele suferite în acest an din cauza secetei.

Potrivit unui comunicat al Președinției „Ei au ieșit în stradă pentru a cere sprijin de la guvern și parlament ca să poată acoperi parțial pierderile suferite din cauza secetei, ca să poată reeșalona creditele, așa încât să poată începe următorul sezon agricol. Din păcate, majoritatea parlamentară din ultimele săptămâni i-a mințit pe oameni și nu a inclus în bugetul pentru 2021 ajutor pentru gospodăriile agricole, așa cum a promis”, a precizat Maia Sandu.

În cadrul întrevederii, s-a discutat despre sprijinul României anunțat marți, de către Președintele Klaus Iohannis în cadrul vizitei sale la Chișinău, prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone. 

„I-am îndemnat pe agricultori să propună un mecanism de distribuire a motorinei oferite de partea română“, a punctat Maia Sandu.
Un alt subiect abordat a fost despre reeșalonarea creditelor pentru agenții economici din agricultură.

În acest sens, Maia Sandu a declarat:
„O să cer Ministerului Agriculturii să intermedieze o întâlnire cu reprezentanții sitemului bancar privind dobânda creditelor și identificarea unor soluții pentru reeșalonarea/restructurarea datoriilor pentru creditele contractate anterior.”

În urma discuțiilor, Maia Sandu i-a asigurat pe fermieri că va căuta asistență externă, menționând: „Pentru a depăși această situație creată de lipsa unei majorități responsabile în parlament, voi solicita în continuare ajutoare externe pentru a sprijini gospodăriile cele mai afectate. În același timp, voi promova proiecte care să soluționeze problemele sistemice din sectorul agricol, inclusiv construirea sistemelor de irigare, așa încât să avem producție agricolă competitivă pe piața locală și pe piețele externe.”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:81 %
Vint:5,14 m/s
Tue
5
Wed
6
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 01 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1120 -0.2306
USD 17.4385 -0.0161
RON 4.3302 -0.0482
UAH 0.6238 -0.0019
RUB 0.2332 -0.0036
Arhivă Radio Chișinău