Maia Sandu a cerut demisia conducerii Institutului Național al Justiției

  • 29 Iulie 2019 11:37
Maia Sandu a cerut demisia conducerii Institutului Național al Justiției

Premierul Maia Sandu a cerut astăzi demisia conducerii Institutului Național al Justiției, care se ocupă cu instruirea procurorilor și judecătorilor. În opinia premierului, instituția creată încă în 2006 nu și-a atins scopul, având în vedere că în sistem sunt în prezent mulți procurori și judecători corupți.

De asemenea, Maia Sandu le-a solicitat Ministerelor Justiției și Finanțelor să identifice soluțiile legale pentru a crește de 2-3 ori numărul de persoane instruite pentru funcția de judecători și procurori începând cu acest an. Potrivit acesteia, în prezent, INJ nu asigură justiția cu un număr suficient de specialiști bine pregătiți, fiind vorba de câte 20 de judecători și procurori pe an.

INJ este condus, din 2015, de Diana Scobioală, care este fiica fostei judecătoare de la CSJ, Iulia Sârcu.

Maia Sandu a mai declarat că lipsa de acțiuni ale procurorilor din ultimele săptămâni, în pofida apelurilor noii guvernări, ar demonstra că în justiție nu există o masă critică de  oameni care ar vrea să curețe sistemul.

Săptămâna trecută, trei membri ai Consiliului INJ au fost revocați din funcții de Consiliul Superior al Magistraturii, după o solicitare a ministrei Justiției, Olesea Stamate. Este vorba despre judecătorii Ghenadie Pavliuc, Mariana Pitic și Viorica Mihăilă, asupra cărora ar plana suspiciuni de lipsă de integritate, potrivit ministrei Justiției.

Din Consiliul INJ mai fac parte și reprezentanți desemnați de Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, unul – de ministerul Justiției și unul – de Senatul Universității de Stat din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău