Maia Sandu a avut întrevederi cu Ambasadoarea SUA pe lângă Națiunile Unite cu Secretarul de Stat al Trezoreriei SUA și cu Kamala Harris, vicepreședinta SUA

  • 07 Decembrie 2022 12:14
Maia Sandu a avut întrevederi cu Ambasadoarea SUA pe lângă Națiunile Unite cu Secretarul de Stat al Trezoreriei SUA și cu Kamala Harris, vicepreședinta SUA

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Ambasadoarea SUA la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield. La fel, Sandu a vorbit despre cooperarea pentru combaterea corupției cu Secretarul de Stat al Trezoreriei SUA, dar și cu Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite ale Americii.anunță Președinția.

Cu Ambasadoarea SUA la Organizația Națiunilor Unite, Linda Thomas-Greenfield a vorbit despre situația precară de securitate în regiunea noastră, cauzată de războiul Rusiei în Ucraina, și despre eforturile de gestionare a crizei umanitare, provocate de acesta.

În cadrul vizitei în SUA, Maia Sandu s-a întâlnit cu Secretarul de Stat al Trezoreriei americane, Janet Yellen. Discuția s-a focusat pe acțiunile anticorupție întreprinse de autoritățile de la Chișinău și pe sprijinul de care avem nevoie pentru a accelera în acest proces, precum și pe situația curentă din Moldova și din regiune.

Șefa statului a precizat că societatea noastră a salutat decizia Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei SUA de a sancționa 21 de persoane și entități care au fraudat banii publici, au controlat justiția și au promovat influența Rusiei în Moldova.  Lidera de la Chișinău și-a exprimat speranța că exemplul Statelor Unite va determina și alte țări să susțină eforturile noastre anticorupție, iar lista de sancțiuni va fi completată cu numele altor fugari care au prejudiciat statul.

Președinta Maia Sandu a subliniat că în prezent prioritară este recuperarea activelor furate, inclusiv cele din afara țării. În acest sens, e necesară o cooperare mai strânsă dintre instituțiile de drept moldovenești și cele din alte țări, inclusiv SUA. A fost de asemenea abordat subiectul creșterii sprijinului SUA pentru Moldova în condițiile multiplelor crize provocate de războiul Rusiei în Ucraina, se arată în comunicat.

La Casa Albă, Maia Sandu a discutat cu Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite ale Americii. Cele două au vorbit despre situația noastră de acasă și problemele majore cu care ne confruntăm, în special după începutul agresiunii ruse în Ucraina.
 
 
„I-am mulțumit pentru sprijinul oferit de SUA în lupta împotriva corupției, pentru asistența destinată creșterii competitivității mai multor sectoare ale economiei, pentru ajutor în depășirea crizei energetice.
Am vorbit despre eforturile noastre de a menține pacea și ordinea în țară, despre agenda de integrare europeană și despre dorința noastră de a rămâne parte a lumii libere, de a construi o economie puternică și un stat care prețuiește și protejează fiecare cetățean al său. Putem realiza aceste lucruri prin multă muncă și cu sprijinul partenerilor noștri. Am reconfirmat, în acest context, angajamentul nostru de a consolida în continuare parteneriatul strategic moldo-american”, scrie Sandu pe Facebook.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău